2025-07-31
順便叫咗幾味經典菜:宮保雞丁、水煮牛肉同雷沙湯丸,試吓佢哋嘅功力點樣。婆婆粒粒炒飯主角炒飯真係冇令人失望!飯粒粒粒分明,炒得乾身又香口,蛋花同青蔥嘅配搭好經典,仲有啲臘肉粒加咗陣陣鹹香,食落真是一個字 - 香!份量都唔細,我哋兩個人share一碟都夠飽。真心推介,鍾意炒飯嘅朋友一定要試!宮保雞丁宮保雞丁都幾有驚喜,雞肉炒得嫩滑,腰果香脆,辣椒同蔥段嘅調味好惹味,微辣中帶點甜,係嗰種會令人想一啖接一啖嘅味道。不過如果可以再多啲花生同辣椒會更好,總覺得份量稍為少咗啲。水煮牛肉水煮牛肉就係嗰種「睇落好邪惡但好想試」嘅菜,紅彤彤嘅辣油真係好搶眼!牛肉片薄而嫩,入口好滑,辣油麻辣得來唔會太過「死鹹」,不過對我哋一啲唔太食得辣嘅香港人黎講,略為辣咗少少,整體來講味道係唔錯,辣嘅朋友應該會好鍾意。雷沙湯丸甜品雷沙湯丸係一個完美嘅ending。湯丸皮薄餡靚,黑芝麻餡好濃郁,咬落去仲有啲流心效果,甜度啱啱好,唔會太膩。熱辣辣端上黎,食完啲辣菜再食真是一個好平衡。
婆婆粒粒炒飯
宮保雞丁