2019-12-06 166 views
由細到大對海皇粥店既印象係只得粥品同油器。但今日行過荃灣見到佢除左粥品之外,亦有賣咖哩飯同蕃茄湯面,完全顛覆我固有既想法,決定一嚐佢依家既味道。幾欣賞既係份餐牌,有多國語言,方便唔同既旅客一嚐香港既特色。叫左兩碗粥品,比我想像中大碗,賣相都好靚,色彩豐富好吸引。海皇一品粥,配料有雞肉,魚片,肉丸,蟹柳艇皇粥,配料有豬皮,魚片,魚皮,蝦兩碗都好足料,粥底鮮甜,配料可口。再黎幾款小食,XO醬蘿白糕,真心推介。蘿白糕係好軟林林,唔會係又硬又粉果種,兩面煎到金黃特別香口,而且每件都有超多XO醬,少少辣完全帶起左蘿白糕既味!糯米雞真係用原隻雞翼做饀,而且都幾多料,讚!糯米飯索左荷葉既香同d配料既味,而且夠乾身唔會濕立立咁,令成隻糯米雞變得更出色!估唔到海皇多左新搞作之餘,原有既粥品同小食都仲能保持水準!

叫左兩碗粥品,比我想像中大碗,賣相都好靚,色彩豐富好吸引。
海皇一品粥,配料有雞肉,魚片,肉丸,蟹柳
艇皇粥,配料有豬皮,魚片,魚皮,蝦
兩碗都好足料,粥底鮮甜,配料可口。
海皇一品粥
艇皇粥

XO醬蘿蔔糕

糯米雞
雞翼糯米雞

估唔到海皇多左新搞作之餘,原有既粥品同小食都仲能保持水準!
Type of Meal
Tea