【新蒲崗炸醬豆花米線+啫喱口感木瓜冰】呢間米線舖位於新蒲崗,沿著麥當勞大路一直向前行到尾,轉個彎就到佢festure豆花米線同木瓜冰,木瓜冰既木瓜唔係我地港人印象中既木瓜製成架@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉) (💝6.5/10)- 熱撈米線黎,上面有酸菜、炸醬、韮菜- 雖然話係撈,但佢唔係乾撈,我發現佢碗底係有少少湯濕下個麵,等你撈得易d- 炸醬本身包既,份量好足,佢既炸醬撈左豆瓣醬(同枱面果jar豆瓣醬味道一樣)- 豆花有豆味,味道偏淡- 滷蛋有啲失望,全熟既蛋,無流心既,滷水味唔夠😅- 燜肉用五花腩醃成,肉質口感偏UN😅,唔係燜到好淋既果種豬肉$35+8+10豬骨雞湯鍋仔米線 (
【新蒲崗炸醬豆花米線+啫喱口感木瓜冰】

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒)

【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉)

德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉) (💝6.5/10)
- 熱撈米線黎,上面有酸菜、炸醬、韮菜
- 豆花有豆味,味道偏淡
- 滷蛋有啲失望,全熟既蛋,無流心既,滷水味唔夠😅

$35+8+10

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒)

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒) (💝7/10)
- 湯底味道好清
- 墨魚丸係好味既,唔係佳寶quality
- 最正常不過既米線lo😗
$45 包3餸

木瓜冰

木瓜冰 (💝7.5/10)
- 不要以為佢叫木瓜冰,就認為佢係木瓜做既,
木瓜冰

一種叫「假酸漿」的植物所製成,晶瑩透亮的凍狀似啫喱,軟軟滑滑的在口裏,摻著似冬瓜茶果種甜,感覺似冰粉既變奏版
跟米線加$6
【環境篇👇👇👇】

- 車仔麵店/茶記style

Overall
- 呢間餐廳味道清清地,岩街坊簡簡單單食個飯
- 除非你住果頭無豆花米線食,否則唔洗刻意入新蒲崗食
- 屯元元既朋友,推薦你地去
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:7/10
🙋🏻‍♂️服務:7/10
💰價錢:$110 (無加一)
👍🏻推薦:6.5/10

@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍新蒲崗) 雲南人家風味餐廳
新蒲崗康強街32-34地下8號

🗂🗂分類🗂🗂 (撳入去hashtag睇分類啦,一直儲住d hashtag,好齊架🔍🔍🔍)
#hkdine360_indoor
#hkdine360_新蒲崗
#hkdine360_中菜
#hkdine360_平民美食合集

#hkdine360 #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #新蒲崗美食 #食好西 #新蒲崗好西 #老闆娘 #雲貴風 #酸辣米線港米線關注組 #雲南人家風味餐廳
  • 豆花米線
  • 德勝豆花米線