去尖沙咀玩Pokemon Go,係尖東未起步先醫飽個肚,食過附近嘅「勁回味」同「渣哥」兩間舖,所以今次試新野,呢間都係選擇之一。一向覺得拉麵店貴精不貴多,呢間開咁多分店,拉麵能否保持水準呢?當時排緊隊正正有咁憂慮,加上拉麵湯底得豚骨同蝦味噌兩款,睇相覺得唔多吸引。我同男友各自叫了不同嘅湯底,到左店員端上拉麵來,聞一聞兩個湯底,又真係好有豚骨同蝦嘅香味。食拉麵習慣先飲湯再食麵,睇店舖塊牌話,豚骨湯底係利用高壓煲將豚骨和水煲成乳白色,絕無添加奶類品同味精。 飲左我碗蝦味噌湯底,係有濃厚蝦膏精華香味,配上原粒粟米,中和左濃味,碗裏仲有少許蔥碎,食落更香口。至於麵條係超幼身,比一蘭拉麵更幼,似車仔麵厚度,這跟我喜歡的有所出入,不過咬落口又幾爽。(P.S. 落單有request要硬麵質地)好食嘅永遠留待最後先享受。碗裡嘅半熟蛋剛好吸收湯味,食落好和味,至於兩塊叉燒肉唔造作,純粹小鮮肉香味。除左拉麵外,檯上有唔同調味料, 蒜蓉,拉麵汁,七味粉,辣粉, 辣芽菜,芝麻碎,仲教埋點配搭成新湯底,男友跟住整,不斷話好吃!好吃!外表平平無奇,雖不至說內有乾坤,但仍有值得一試嘅感覺。

外表平平無奇,雖不至說內有乾坤,但仍有值得一試嘅感覺。