2019-06-13 936 views
家陣通街都係「冰室」,但其實個裝修就扮懷舊,餐單就抄「澳牛」,食嚟食去都係「常餐」--炒蛋多士熱奶茶,驚喜零蛋,味道不分高下,最多係隻蛋有無滑啲咁話。近日有澳門朋友到訪,一落船就問上環有無懷舊冰室想試下,仲講明唔要扮嗰隻,要係「堅冰室」,有啲考起,印象中「海安」最近碼頭,但行過見人山人海,好驚,唯有即刻轉場!四圍逛下,估唔到另有發現:喺東街轉過彎,落樓梯去地鐵站時,發現咗「華樂」!真係行快兩步,都可能會錯過!老老實實,「華樂」個樣一定係舊嗰隻,茶餐廳就堅係;算唔算堅冰室,就要試過至知。見唔算太多人,價錢亦合理,就姑且入去試下啦!坐低四圍望,果然如樓上食評師兄所講,確係好有特色下;但環境唔係我杯茶,食物好味至係重點!而「華樂」,果然畀到驚喜我!正值午飯時段,我叫咗個午餐($46),當中詳列如下:黑椒豬扒意--豬扒同意粉分開上,豬扒大大塊,炸得香噴噴;意粉份量好夠,配上黑椒汁,十分惹味!煎蛋牛油方包--恕我孤陋寡聞,咁大個人,都唔知道茶記有呢款食物供應:一隻荷包蛋,放上搽滿牛油的方包上,十分邪惡,但味道出奇咁夾!一啖咬落去,蛋汁流出、鮮味湧現,配合埋牛油香滑,整體就是完美結合!天呀,這正正

見唔算太多人,價錢亦合理,就姑且入去試下啦!

正值午飯時段,我叫咗個午餐($46),當中詳列如下:

煎蛋牛油方包--恕我孤陋寡聞,咁大個人,都唔知道茶記有呢款食物供應:一隻荷包蛋,放上搽滿牛油的方包上,十分邪惡,但味道出奇咁夾!一啖咬落去,蛋汁流出、鮮味湧現,配合埋牛油香滑,整體就是完美結合!天呀,這正正是我想像中的「冰室風味」!

奶茶--正正常常,都算香滑有茶味。

以$46嚟講,真係冇得輸!

至於老友就點咗個咖哩雞扒意($48),同樣都係分開上,嗰碟咖哩直頭滿到瀉,而雞扒亦碎上方便客人享用。問老友味道如何,佢剩係不停食同不停點頭,唔得閒招呼我,咁睇嚟都應該合格以上。

最後兩個人埋單,都唔駛一舊水,就食到捧住個肚走!

呢間「華樂」我唔敢講話係好出眾嘅冰室,但就好隱世下,而且唔係扮冰室,而當中嘅環境同食物確係充滿正宗冰室風味;香港呢啲地方,已經越來越少呢類寶物,應該要珍惜。
煎蛋牛油方包
熱奶茶
2019-06-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$47 (Lunch)
煎蛋牛油方包
熱奶茶