2015-05-11
活左幾十年堅尼地城對Rei 黎講只係係叮叮上既一個站名, 我從來未去過(係,我係一個村姑)…..最近地鐵新站通車, 於是Rei 就同朋友黎個大長征, 搵下有咩好食,發現左佢:原來呢個世界有種料理叫Omakase, 有咩特別? 睇下菜牌先:咁即係食咩呀? 點解個餐牌咁得意咩都”時令” 同”季節” 既? 無錯, Omakase 既精髓就係轉食當造/ 時令/ 合時 的好食材! 日本人做事真是好認真, 這也想得到! 於是跟朋友點了$688 和$880的套餐各一個share!呢個係$688 set 既旬前菜d 菜同個醬好夾, 但重點係有用醋整既jelly ! 入口真係酸,但同埋d 菜一起食就好清新了個魚漬林林地, 食到條魚入面有d 似骨既野硬硬地, 但係又可以咬到,吞埋!$880既旬菜係佢地:個鮑魚都好鮮甜, 唔韌個螺酸酸地, 好開胃呢個重點介紹係生蠔, 我平時唔多食, 因頂唔順腥味, 點知呢個唔腥不特止, 好有海水味, 又大又肥, 食落好滑, “good” 一聲咁就啜左入口, 加埋少少辣既明太子, 真係好夾刺身:個拖羅又軟又滑, 油份充足, 個螺同笠貝都非常爽口呢個係少數餐牌上睇到名既食物(笑
呢個係$688 set 既旬前菜
$880既旬菜係佢地:
個螺酸酸地, 好開胃
呢個係少數餐牌上睇到名既食物(笑)----鹿兒島半熟a5和牛
海鮮湯:
呢個黑黑的就是$880 set 的吞拿魚下巴, 唔好睇佢咁深色, 因為吞拿油份重, 要重手少少先好食, 食落真係又滑又香, 完全feel 到d 骨膠原!
可垣鯛d 肉好爽, 加上明太子,帶出佢淡淡既甜味, 好有層次既魚!
白蝦, 赤鯥, 喜之次 . 左口 , 馬糞海膽
喜之次我知燒是一流,原來倏壽司都好有油香, 配微酸飯很不錯
左口燒得好香好惹味
而馬糞海膽真係有傳說中” 靚海膽係有芒果味” 既果種芒果味!好此道者一定要試下
甜品仲有柚子雪芭
同埋仲有蜜瓜, 香甜, 食完覺得成件事好完滿, 完全同酸酸地既前菜首尾呼應, 真係唔錯
就此, 多謝收看(鞠躬)