2015-04-12 1654 views
近來為了一個project 晚晚OT到好夜,好彩身邊有一班好同事,唔係嘅話真係好難捱。當然除左有班好同事,要夜晚食返餐好嘅點都唔少得,有個同事以鍾意食燒肉見稱,所以我地就約埋其餘2個朋友,一齊傾下我地個曼谷之旅嘅詳情。最近都食左好多韓燒,今次決定試下日燒,所以揀左係銅記嘅呢間日燒店,老實講日燒店點同韓燒店鬥,我近日嘅觀察係日燒店以放題應戰,所以我地呢班漁人就用二百幾嘅抵食價,就可以任燒勒~ 抵過韓燒多多聲~ 呢間雷橋地點係好方便,基本上銅記B或者C出口過條馬路已經到,雖然架升降機窄左少少,基本上一架只能載到4個人...... 入到去又覺得其實幾得意,又有得扮日式咁坐,又有得正正常常有張長枱坐,而且枱嘅組合都好多,基本上多人又得,少人又得,而我地就坐在係好有情調的日式卡座。睇返啲MENU,個人認為外型嚟講, 有啲似我地會考嘅MC 表格...... 以二百幾蚊嚟講選擇都多,又有刺身又有小食,不過只包一罐飲品,個人嚟講有少少焗你要俾錢飲多罐,又或者可以飲佢地提供嘅茶,都唔係硬性要你再叫嘅~首先我地叫左個沙律,我無諗過呢度啲沙律份量咁大,啲蟹籽好似落左成碗咁,啲沙律醬要落得好平均,每一條青瓜絲

首先我地叫左個沙律,我無諗過呢度啲沙律份量咁大,啲蟹籽好似落左成碗咁,啲沙律醬要落得好平均,每一條青瓜絲、蟹柳絲都切得好仔細,不過真係好少放題嘅沙律份量咁多咁足料。
蟹籽沙律
由於我地都唔知叫乜食好,於是叫左一個盛合有牛有豬有海鮮同菠蘿,首先講下個菠蘿,其實我還是頭一次見有菠蘿燒,既合理又沒想到能在日式烤店吃到,既是開胃又能幫助消化,飯前飯後吃都不錯。另外燒肉方面,一口牛肋肉及帶骨牛肋肉,自己比較喜歡的一口牛肋肉,雖然烤的時間較耐,但是肉質也不老和韌,而且較厚的肉身更令人容易吃到牛味。另一款帶骨牛肋肉,肉味較濃,也是不錯的選擇。另外,這裡的五花腩灑了七味粉,不過由於只是調味,而不是醃,所以個人認為不太有七味粉的味道,燒過後整個烤盤都有其油份,開爐必備啊! 不過,由於不是太厚,容易烤熟,表層也烤得金黃色,相當脆口,加上太平洋海螺和藍青口體型也頗大,其實以放題來說,份量不錯呢!
這裡的海蝦更是有一隻手掌那麼長,而且燒熟後,肉質肥厚鮮嫩,可以吃到這樣份量的海蝦,真是回本之選。
另外,我也order了黑椒一口腸和辛味雞中翼,不過突然間好像份量變少了,可能我一個人吃,但這條腸只得半條,而且黑椒味不濃,不太過癮。而辛味雞中翼只有半隻的肉質,也不是太多,辛味也不是很出,這個是比較失望。
不過失望很快便過,這裡的美國極上肩胛肉,單看未烤熟前的賣相,已經讓人有種很想吃的感覺,腌肉汁仍浸著牛肩胛肉,每一塊大小均一,肥瘦分佈平均,真的有極上的感覺。
烤至半熟時,肉汁微微滲透,讓人驚嶬,而且入口即溶,牛的油脂微微留在口腔,可以說是相當滋潤,沒想到放題竟能有這樣的質素。
朋友們最重視甜品,起初我還以為是普通放題店的雪米糍,沒想到竟是movenpick !!!!!! 真的嚇呆了呢! 每一口都是看到的呍呢嗱籽,入口奶味濃又幼滑,真是一個完美的結束呢。
總結:老實說,十隻手指有長短,我沒想到這裡的烤肉竟有這樣的水準,其餘也不太差,又係嗰句:二百幾蚊落樓,你想點先?
2015-03-30