2019-01-16 136 views
今日收工經過MegaBox見到開左間少有喇沙專門店,於是同朋友一齊去試吓啦!餐廳門口好光猛 四周以木與葉色調為主 睇落好乾淨整齊 初頭以為佢得馬來西亞嘢食 原來星馬泰嘅嘢食都集合於一身 有新加坡肉骨茶、馬來喇沙、泰國串燒、明爐烤魚⋯我同朋友揀野食都揀左好耐最終揀左 Mee..喇沙 、泰式蠔仔蛋、香葉蝦仁米紙卷 同椰汁千層糕,野飲就選左泰國豆奶紫米冰。叫左冇耐 唔使15分鐘即刻有野食 (可能因為我地九點後先去 比較少人)第一碟係香葉蝦仁米紙卷。上到枱先知原來好大份 蝦仁大大隻 ,上面加上炸蒜蓉 ,非常有咬口,配搭魚露果然一流 當前茶食非常開胃 ,但係唔識得辣嘅記得撥走啲辣椒🌶️第二碟係泰式蠔仔蛋 ,坦言一開始以為係蝦仁炒蛋嘅煮法 ,原來係台灣蚵仔煎既朋友 啖啖都係蠔仔肉 ,非常足料 ,佢搭既醬汁都好食 ,但我試點魚露原來都唔差 亦都好大份第三樣係主角 Mee...喇沙 其實係海鮮喇沙 最欣賞係佢摻摻(米粉加油麵)做麵底 夠哂地道 海鮮夠足料 ,有大蝦 、魷魚、 蟹棒 、蜆 、魚蛋 、豆卜 ,仲有特製醬料 ,撈勻一齊食好味。最令人回味係個湯底 ,非常濃郁 ,味道除左椰奶味外 ,咸香十足 ,忍
餐廳門口好光猛 四周以木與葉色調為主 睇落好乾淨整齊

第一碟係香葉蝦仁米紙卷。上到枱先知原來好大份
當前茶食非常開胃 ,但係唔識得辣嘅記得撥走啲辣椒🌶️
香葉蝦仁米紙卷

亦都好大份
泰式蠔仔蛋

第三樣係主角 Mee...喇沙
最令人回味係個湯底 ,非常濃郁 ,味道除左椰奶味外 ,咸香十足 ,忍唔住飲左幾啖

Mee...喇沙

隻蝦都好大隻

食完一輪 千層糕上碟 ,初頭以為係常溫或冷盤 ,原來係熱食 。叫上得之後師傅先會蒸 唔會一早蒸定
夠哂煙靭 !椰汁味同班蘭味蒸完之後更突出 ,可能比凍食更好 !
椰汁千層糕

我地仲叫左 7喜同 紫米冰 ,驚喜係7喜用冰底上
紫米冰size 十足巨人餐 ,紫米十分有咬口 ,同荳又幾match !

成個course 份量 食完滿足而去先$300 抵呀
值得一讚係服務態度都好好 會幫手加水