2017-06-27 851 views
朋友腹大便便,就黎生得,要同佢食飯唯有大家就佢去佢屋企附近餐廳,佢知道係佢屋企附近問左呢間打邊爐,望落裝修唔錯,大家就決定選址呢度餐廳果然係新開張,門口仲擺住大大個花牌裝修同佢個店名一樣咁宮廷式,呢排好似幾興呢種宮廷裝潢,充滿氣派,令眼睛都吃得飽連碗碟都一致的宮廷感,我成日都認我自己有公主病,今晚真係可以俾我感受下做皇室成員的感覺混醬材料比而家時興的打邊爐餐廳來得簡單本身我地ORDER左幾款海鮮,可惜落單時店員話而家係休魚期,今晚同海鮮就無緣了湯底有超過10款選擇,有平有貴,我地幾個女仔再次忍唔住要補補骨膠原啦梳打水 ($18),竹蔗芽根 ($28)呢種梳打水係香港比較少見,竹蔗芽根我仲以為會俾自家煲一渣o個種,原來係鴻福堂,呢個位有點失望半隻康熙花膠雞湯鍋 ($288)金黃色的湯底一睇都知個湯用左唔少雞去淆成,有半隻未切的雞係鍋入面,店員好細心咁幫我地剪開隻雞方便食,鍋入面有大量厚花膠,注意佢地係用厚花膠唔係花膠筒,呢樣野令我地幾個港女好IMPRESS (JM ZONE)事不宜遲,飲番碗花膠雞湯補補佢先,再黎一張CLOSE UP厚花膠手切飛驒肥牛 ($388)飛驒肥牛只有16件,非常
餐廳果然係新開張,門口仲擺住大大個花牌
混醬材料比而家時興的打邊爐餐廳來得簡單
梳打水 ($18),竹蔗芽根 ($28)
半隻康熙花膠雞湯鍋 ($288)
手切飛驒肥牛 ($388)
飛驒肥牛只有16件,非常珍貴,切得較為薄身,所以灼5秒都食得,岩岩好熟就可以了,飛驒肥牛油脂唔算好犀利,唔會食到成到油,反而肉味更突出,可配麻醬食用,但我覺得用花膠湯灼完已經好夠味了
黑松露墨魚滑 ($48)
我地將黑松露搞勻入墨魚滑,避免一放入湯就無晒黑松露浪費左
蜂巢豆腐 ($48)
蜂巢豆腐主要的作用係用黎吸湯,個花膠雞湯咁濃大吸特吸真係無得頂
油麥菜 ($28),新鮮粟米 ($38)
油麥菜$28有咁多又幾抵食,新鮮粟米灼熟之後好甜
滾得囍宮廷拼盤 ($88)
拼盤總共有10粒,一次過可以試5款不同口味,食落款款彈牙,應是店舖手打之作
2017-06-11
$280 (Dinner)