2017-03-15 182 views
十年都去過利東街,今日朋友叫到,去試間韓國餐廳BISTRO SEOUL。係街口,已經被滿天既紅燈籠吸引左,翻新左後真係幾靚,氣氛幾浪漫,最岩就係同男朋友黎。睇左餐牌,價錢OK,我地就入左去。環境唔錯,但唔似韓國餐廳,反而似西餐廳,坐得幾舒服。我地主要都係放工飲下野,所以叫輕食。第一,我地叫左個薄切豬腩肉片芝麻沙律$128。老實講,以$128價錢黎講,係有D失望。師傅只將材料切好,有沙律菜、豬肉片、洋蔥、兩粒車里茄,另外俾左一小碗芝麻醬。材料好新鮮,但冇咩特色。個碟好細,要撈混醬汁會唔方便。口乾乾,叫左兩杯COCKTAIL,好抵!HAPPY HOUR 時間,一杯只係$45,仲要大大杯!一杯係SOJU RESANGRIA,店員果然冇介紹錯,酒味唔算濃,易入口,有D似飲有酒既雜果賓治。另一杯係MANGO SOUR,賣相好好睇,有燈籠果。但入落有少少藥水味咁,可能我唔太中意飲酒味濃既飲品。第二個,我地叫左牛肉餅配蜜糖醬油汁$168。牛肉餅好似漢堡排,但係真材實料,食得出係牛肉打成,好重牛肉味,肉質都好實,但係有小小「鞋」。但我同朋友都放左重點落個年糕個到。係烤年糕,好煙韌,烤到熱辣辣,外面硬身

第二個,我地叫左牛肉餅配蜜糖醬油汁$168。牛肉餅好似漢堡排,但係真材實料,食得出係牛肉打成,好重牛肉味,肉質都好實,但係有小小「鞋」。但我同朋友都放左重點落個年糕個到。係烤年糕,好煙韌,烤到熱辣辣,外面硬身,入面煙韌!仲食到陣陣芝士味!

雖然兩個都係輕知,但都有六七成飽,叫多個甜品就岩岩好。㨂左石頭鍋年糕伴雪糕$68。黎個甜品真係要試試,用燒到熱辣辣既石頭鍋,底層係煮到滾既黑糖漿同埋韓式年糕,中間係雪糕,最上層係脆脆既米餅,又凍又熱,又脆又煙韌,多重口感。

店員服務態度好好,環境都舒適,係有小小貴。氣氛浪漫,岩晒情侶拍拖,姐妹傾心事。
2017-03-13
Type of Meal