2017-12-19 343 views
呢幾日天寒地凍,最啱食火鍋,不過最近應酬多數都係食火鍋,次次都大大盤肉,今晚決定貴精不貴多,食個清清淡淡嘅高質火鍋。要數高質,當然係和牛啦。和牛88來自沖繩名店Steak House 88,紮根60年,喺沖繩有多間分店,以和牛做出多樣菜式。我同朋友都係牛魔王又為日本瘋狂,呢度真係不二之選。餐廳裝潢係歐式紅磚+木地板配搭日式隔簾燈籠,帶俾食客溫暖感。背景播放住歐陸風音樂嘅悠揚樂聲,坐喺闊落嘅卡位,感覺非常輕鬆愜意。餐廳亦有獨立和式單間,有三張四人枱,如果一大班人嚟訂定房就可以當係私竇gathering。【梅酒Sour $50】以梳打水稀釋而成嘅雞尾酒。梅子味同酒味平衡而不濃烈,適合我呢啲平時都只會小酎幾杯嘅人。【沖繩Lime Juice $40】沖繩最常見到嘅果汁,味道介乎柑橘與檸檬之間,清爽嘅超級酸味,開胃一流。【和牛火鍋$248】好精緻嘅火鍋,全和式餐具器皿。總共有八片牛肉,有四片係赤身,油脂都算豐富,淥完後仲係好嫩滑,而且牛味濃郁。另外四片就油脂分佈更細密嘅雪花狀,食落係滿口油香,いちばん!湯底有3種選擇,分別係白雞湯、法式濃湯、日式醬油湯。店員話法式濃湯係牛骨湯,初初以為係奶白色

【和牛火鍋$248】好精緻嘅火鍋,全和式餐具器皿。

湯底有3種選擇,分別係白雞湯、法式濃湯、日式醬油湯。店員話法式濃湯係牛骨湯,初初以為係奶白色有豐富牛骨味嘅濃湯底,嚟到見到係清湯而且係帶甜,雖然同想像中唔同但個湯底係適合用嚟涮和牛,唔怕遮咗啲牛味。

配料都唔少,蔬菜、菇類、豆腐係指定動作,全部用料新鮮。

醬料係柚子醋同麻醬。食得出個麻醬係真材實料,完全係濃郁真.芝麻味。

【和牛88火焰牛扒$288】火焰牛扒名符其實,店員先喺牛扒上淋酒然後點火,火勢會蔓延到成塊牛扒,好有噱頭。

我地叫咗三成熟,再加火焰燒一燒差不多到五成,睇到肉質相當粉嫩。

和牛係赤身部份,脂肪較少,牛味都唔錯,配菜有薯仔、紅蘿蔔、南瓜等等,不過同牛扒最夾嘅係洋蔥,食落會香口啲。

埋單後仲送左兩個銅鑼燒俾我哋做甜品~

呢度除咗火鍋同鐵板和牛外,仲有和牛刺身、和牛壽司、和牛手卷、和牛炒飯/伴飯、和牛沙律等等,亦有非和牛菜式同西式菜式,例如芝士沙樂美火腿拼盤、法式濃湯茶漬飯、法式鵝肝醬燉蛋、日本縣產煙肉卡邦尼意粉等等,都真係非一般日本菜餐廳,下次可以約多幾個朋友食多啲款式。
Type of Meal
Dinner