2023-05-16 595 views
剛剛去完日本食完和牛放題,同事介紹,返來香港又食和牛88既和牛餐,難免有比較。母親節食午餐,叫左個牛肉烏冬、炸雞軟骨、煎餃子食住先。雞軟骨同餃子都好好味。牛肉烏冬必食烏冬好彈牙,超級好味。後來叫左蟹膏甲羅燒、火焰和牛、燒牛肩肉、豆腐沙律、和牛炒飯、和牛壽喜燒、和牛壽司拼盤、枝豆。和牛菜式同埋沙律全部都好味,不過牛肉都係同日本食既有D分別。係日本放題食既比較嫩,和牛88既和牛雖然好味但係有一兩塊會有D韌。蟹膏甲羅燒味道怪怪地。蟹蓋裡面既蟹膏份量都幾多,唔知係味噌太多定係溝左其他材料,蟹膏既鮮味無左,唔再原汁原味,呢個菜式可以Pass。個人覺得65折之後先係食物應該值得既價錢,不過係香港來講都算唔錯,畢竟運費同租金貴。見到餐廳平日Lunch Set應該會抵D,下次Lunch過來試吓。

烏冬好彈牙,超級好味。

蟹膏甲羅燒
火焰和牛
2023-05-14
$500 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
火焰和牛
2023-05-06 454 views
【灣仔區】【和牛88】尋日走咗喺潮流嘅尖啄,同大家講咗一間開咗冇耐嘅台式火鍋店,仲要已經二訪,係幾誇張。不過,我始終中意寫返啲喺社會度唔係太顯眼,而又一直存在喺度嘅餐廳。好似今次同同事嚟到嘅呢間,就係喺登龍街嘅樓上舖。睇個名就知係食和牛架啦,牛我啱呀,整返份 $198 嘅「吉列和牛三文治」先,喺多士裡面包住吉列和牛,一面有燒汁中和吉列嘅油膩感,另一邊有芥末醬襯托件牛肉。可惜嘅係我本身唔中意食 mustard,打咗啲折扣。之後到 $148 嘅「藜麥和牛牛油果沙律配紅菜頭汁」,呢個係佢哋新出嘅食物,menu 都未落而畀我哋試。我哋覺得係全日最好嘅一款,和牛配牛油果估唔到咁夾,加上個汁,配埋沙律,係好適合唔太好食粉麵飯嘅朋友。然後係 $138 嘅「迷你丼套餐」,其實即係細嘅燒牛肉蓋飯加個烏冬,味道上唔差,只係好似攝取咗好多五穀類咁,感覺冇咁爽。甜品係 $58 嘅「和牛布甸」,個名同個樣都搞笑,有朱古力或者牛奶味,食咗朱古力都唔錯。原來個布甸係手工製作,平時食要訂嘅,問埋雙拼價錢係 $88。另外,同事飲 $42 嘅「和牛牛乳咖啡」okay,視覺一流,而我杯同價嘅「柑橘柚柚梳打」有柑橘、西柚、柚

原來個布甸係手工製作,平時食要訂嘅,問埋雙拼價錢係 $88。另外,同事飲 $42 嘅「和牛牛乳咖啡」okay,視覺一流,而我杯同價嘅「柑橘柚柚梳打」有柑橘、西柚、柚子,配埋梳打水味道豐富,跟餐半價,作為呢餐完美嘅終結。。。

按:出門口見到醫護、消防、救護有八折,幾有社會責任,抵讚!

(地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #和牛88 #和牛 #吉列和牛三文治 #藜麥和牛牛油果沙律配紅菜頭汁 #迷你丼套餐 #柑橘柚柚梳打 #和牛牛乳咖啡 #和牛布甸 #1am0754 #1ambackup
2023-05-01 269 views
男朋友生日🎂同佢一齊食晏晝,佢指明一定要食日本料理同牛肉🐮這間餐廳完全滿足佢嘅要求!原來而家lunch 都有和牛食仲要係吉列牛多士😍和牛好好嫩同唔會好生🤪多士配埋和牛食係一百分💯男朋友都好滿意這餐生日飯🤭
2023-04-05 334 views
Captivated by the 35% off discount, it felt like a no brainer to try out this restaurant.Service:The waiters were nice, very attentive and provided a detailed explanation of the menu. We were also told to get drinks for the discount to work, so keep that in mind for your visit. Not much to say really, just a smooth service experience overall.Ambiance:When we entered the restaurant was empty, so it felt very quiet and a great place to converse. Though as the crowd slowly increased, it had more of

Service:

Ambiance:
When we entered the restaurant was empty, so it felt very quiet and a great place to converse. Though as the crowd slowly increased, it had more of an izakaya feel that catered to drinks with food, rather than food with drinks. Depending on the time of your outing, your experience may differ slightly, so keep that in mind depending on your guests.

Food:
The food was really good for the price point. Wagyu beef lit on fire in front of you… which I believe was the signature dish, served alongside vegetables and wedges. I also had to get the beef tongue as I’m a big fan of the cut, though I must say it could have been given a better crust as the texture was a little off-putting. The flavour was all there though. We also got sake cooked clams, potato salad, and edamame to cut the fattiness a little bit. All were good, but nothing amazing about any of them either. All in all, if you’re there to try the Wagyu cuts, definitely go for the hot plates as they seem to have a little more thought and effort put into them compared to the rest.

A decent meal overall amplified by the amazing deal!
2023-04-04
  • 和牛88火焰牛扒 200g
2023-02-26 482 views
我係俾正價65折呢個Offer 吸引咗去,不過其實折咗先係我覺得佢Deserve 嘅價錢,本身係Mark Up 咗🙈▫️鐵板皇者和牛三食🐮 ($728)👉🏻三款牛各100g 配菜有炸薯角同粟米粒,加埋一齊食冇咁漏👉🏻鹿兒島黑牛牛味最濃,質感鬆化冇渣,肥瘦度最適中,有入口即融嘅感覺,係三款入面最得我歡心🥰👉🏻其次就係本部牛,牛味係第二濃加質感都好粉嫩,亦都有入口即融嘅感覺,但就冇上面嗰隻咁明顯👉🏻石恆牛係三隻之中最肥膩,牛味唔算濃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 和風薯仔沙律($68)👉🏻薯仔球黑椒味好重,配埋流心蛋汁一齊食,口感唔錯☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑豆茶 ▫️烏龍茶——————評分:7/10 平圴消費:$300

▫️鐵板皇者和牛三食🐮 ($728)
👉🏻石恆牛係三隻之中最肥膩,牛味唔算濃

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 和風薯仔沙律($68)
👉🏻薯仔球黑椒味好重,配埋流心蛋汁一齊食,口感唔錯☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑豆茶
▫️烏龍茶

——————
評分:7/10

平圴消費:$300
2023-02-17 334 views
同朋友去左銅鑼灣既 和牛88 食lunch因為佢做緊65折優惠❤️叫左鐵板和牛 $298吉烈和牛三文治$298同 和牛牛油果沙津(呢個叫飲品就可以有65折)仲叫左個燒鱈魚片$20鱈魚片係平時 時興隆焗脆左,係好食但可以唔洗係度叫🤣和牛好稔又有牛味,好好食丫試左沙津既和牛都好食三文治朋友都話ok但要趁熱食埋單total$616我覺得好抵丫,下次再黎食過😋😋
同朋友去左銅鑼灣既 和牛88 食lunch
因為佢做緊65折優惠❤️
叫左鐵板和牛 $298

吉烈和牛三文治$298

同 和牛牛油果沙津(呢個叫飲品就可以有65折)

仲叫左個燒鱈魚片$20

鱈魚片係平時 時興隆焗脆左,係好食但可以唔洗係度叫🤣

和牛好稔又有牛味,好好食丫
試左沙津既和牛都好食
三文治朋友都話ok但要趁熱食
埋單total$616
我覺得好抵丫,下次再黎食過😋😋
2023-02-12 253 views
情人節快到啦☺️諗好同情人去邊度食未⁉️今次就有好推介啦㊙️呢間小店真係好值得同路人去幫襯😳呢間店主打去食和牛嚟到點可以唔叫和牛呀🤣.日式野菜日本椰菜配上麻油,整體麻油味好重🤨.蝦心蘿蔔呢個前菜一小口😍岩晒同另一半一齊食,底層放上清甜既蘿蔔,中間放左大蝦作點綴🌸.日本和牛刺身拼盤刺身方面有吞拿魚、三文魚、同埋生和牛‼️全新方面都食得出好新鮮,今次都係第一次食生嘅和牛😳估唔到有意外驚喜😍 生和牛一放入口,食到油脂既香味,做到入口即溶🥺不過一塊起兩塊止就夠啦.日本和牛海膽壽司呢一個和牛壽司係用熟既和牛,上面再放上海膽😇海膽方面鮮甜,兩個配搭起上黎都好夾👍🏽.甘鯛立鱗燒呢個坐喺我omakase入面成日都食到😳估唔到依到都有得食🤣炸到啲鱗一條條,就知道好脆口啦‼️配上薄薄既蓮藕片,食落去就好似薯片,真係想食多幾塊.火焰牛扒呢個係依間店嘅招牌菜😏超多人會叫‼️呢個牛好有牛味😍同埋拎上黎果時會為客人點上火焰,好有igable,低下配上超甜嘅洋蔥🧅雖然呢個菜係用上港式鐵板為我哋呈上,但質素絕對係唔係港式牛扒😳.燒牛肉冷烏冬呢個烏冬整到好彈牙配上麻醬😳超級開胃😂燒牛肉方面切到好薄,食落去唔會話好肥膩😏.桃紅士多啤
日式野菜
日本椰菜配上麻油,整體麻油味好重🤨

蝦心蘿蔔

情侶和牛布甸
食完正餐就到甜品😳牛奶布甸超有奶味😌

🔖$998
2023-02-11 197 views
情意濃濃的情人節約至,餐廳推出的情人節套餐包含多款精緻的食物,價錢又相宜,很適合喜歡肉肉的情侶們來慶祝一番‼️🥳▫️❥$𝟵𝟵𝟴 情人節套餐👩‍❤️‍💋‍👨~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 桃紅士多啤梨氣泡酒🥂粉紅色的氣泡酒無論喝著或聞著都有甜甜的味道,充滿節日氛圍‼️💕 連杯邊的士多啤梨也甜滋滋的‼️🍓▫️▰ 蝦心蘿蔔🍤蘿蔔軟嫩清甜,鮮蝦爽口彈牙,配搭清新‼️✨▫️▰ 日本和牛刺身拼盤🥢非常新鮮‼️最印象深刻是和牛刺身,入口即溶帶著油脂香氣‼️😌▫️▰ 日本和牛海膽壽司🍣鮮甜的海膽搭配火炙後粉嫩的和牛,中間包著米飯,一口吃下相當滿足‼️🫶🏻▫️▰ 甘鯛立鱗燒🐠鱗片高高豎立、酥香清脆‼️魚肉細嫩鮮甜,連平時不喜歡吃魚的朋友都表示很美味‼️👍🏻▫️▰ 火焰牛扒🥩熊熊烈火的火焰效果十分吸睛‼️👀 和牛切成片狀整齊地排放,看著那粉嫩的色澤已令人心動‼️🫦 底部墊著清甜的洋蔥,另有粟米、西蘭花、紅蘿蔔及炸得香脆的薯角作伴碟‼️🍱▫️▰ 芝麻醬拌油麥菜🥬翠綠的油麥菜沾上芝麻醬,剛好可以平衡一下和牛的膩感‼️🙌🏻▫️▰ 燒牛肉冷烏冬🍜一盤中有紅有黃有綠,色彩繽紛‼️🌈 將芝麻醬倒入,攪拌均勻,每根烏冬都沾上濃郁的芝麻醬,香氣迷人‼️🫰🏻 Q彈

❥$𝟵𝟵𝟴 情人節套餐👩‍❤️‍💋‍👨
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 桃紅士多啤梨氣泡酒🥂

▰ 蝦心蘿蔔🍤
蘿蔔軟嫩清甜,鮮蝦爽口彈牙,配搭清新‼️

▰ 日本和牛刺身拼盤🥢

▰ 日本和牛海膽壽司🍣

▰ 甘鯛立鱗燒🐠

▰ 火焰牛扒🥩

▰ 芝麻醬拌油麥菜🥬
翠綠的油麥菜沾上芝麻醬,剛好可以平衡一下和牛的膩感‼️🙌🏻

▰ 燒牛肉冷烏冬🍜
一盤中有紅有黃有綠,色彩繽紛‼️🌈 將芝麻醬倒入,攪拌均勻,每根烏冬都沾上濃郁的芝麻醬,香氣迷人‼️🫰🏻 Q彈的烏冬份量頗多,跟男生友人最終也吃不完‼️🫢

▰ 情侶和牛布甸🍮
可愛的牛仔,造型滿分‼️🐮 雖然有白色、粉色兩款,其實味道都是牛奶布甸,香滑得很‼️👅

2023-01-09 272 views
呢間超級打卡able既和牛專門店, 招牌菜係火焰和牛系列🤩 店員會係送上黎既時候提醒你準備相機🙈 (圖2,3) 的確好有gimmick🤣 不過整體黎講價錢偏貴, 和牛既質素都唔係好高🥺 **用openrice book位某啲時段會有折~🤍火焰和牛雞蛋伴飯 $128伴飯面大概有4-5片和牛, 和牛偏薄身, 所以好易斷開🥺 不過都有炭燒味, 加上飯本身有醬油香, 連埋個飯食落都惹味~🤍和牛88火焰牛扒 200g $438牛扒賣身比較普通, 油脂分布都唔算靚😂 不過勝在好有牛味☺️ 配菜就好普通, 好多都過於淋身🤍日本產和牛西冷三文治 $358總共有3件三文治, 性價比真係唔高🥲 不過和牛賣相好靚☺️ 牛肉好粉嫩, 好油脂香得黎又唔會太膩👍🏻
**用openrice book位某啲時段會有折~

🤍火焰和牛雞蛋伴飯 $128

🤍和牛88火焰牛扒 200g $438

🤍日本產和牛西冷三文治 $358
火焰和牛雞蛋伴飯
和牛88火焰牛扒 200g
2022-02-13
$400 (Lunch)
2022-12-25 236 views
上次嚟永光中心鋸扒個陣,先發現成棟大廈都係食肆,仲要各有特色,所以諗唔到食乜個陣就會嚟揀一間都試下,今次就嚟到位於13樓既日式餐廳。🐮麵豉煮牛筋腩定食($88+10%)雖然Menu話定食附有沙律同飲品,但其實仲附有和風薯仔沙律同味增湯,所以份量非常大。無論係主食同配菜既擺盤同餐具都好精緻,淨係賣相已經令人食欲大增🤤主食既麵豉煮牛筋腩除左野菜同牛筋腩,仲有蒟蒻粒係入面增加口感,醬汁唔會太咸,好啱送飯,牛筋腩都幾淋,不過肥膏就多左啲啲🤏🏻配菜方面,沙律同麵豉湯水準都屬平均之上,但自己最鐘意就係和風薯仔沙律🥔質感好creamy,有少少黑胡椒調味,仲有啲煙肉係入面,好好食💕食完成個午市定食再飲埋罐裝汽水(跟餐唔使加錢!),已經直達110%飽,飽到晚餐都唔使食,以份量同質素嚟講呢個價錢真係好超值👍🏻而且餐廳環境唔錯,座位舒適闊落,service亦好好,整體用餐體驗都幾滿意,想食呢類型定食既話會首選呢間👏🏻
麵豉煮牛筋腩定食

🐮麵豉煮牛筋腩定食($88+10%)

2022-09-29
Type of Meal
Lunch
麵豉煮牛筋腩定食
星期六中午剛好去到銅鑼灣,記起好耐無幫襯嘅和牛88,決定上去食好嘢!一出lift就見到大大個牌寫明午餐半價,咁誇張,都應該係飲食界生意好難做,要咁樣自救……午餐半價,主餐牌6折! 今次決定叫一路都好想試嘅招牌和牛法包,跟一份小沙律,餐飲我揀熱柚子蜜,另外加$20要3粉章魚燒。先上杯柚子蜜,再等5-7分鐘至上和牛法包,都合情合理啦。 伴碟嘅薯角好脆好好味,碗麵豉湯熱辣辣味道適中唔會太鹹,好味。法包外脆內軟,餡料好豐富, 除咗和牛之外仲有小蕃茄洋蔥蔬菜, 非常之夾都幾好食。不過老實講和牛嘅份量比我預期少, 可能而家做緊半價優惠, 所以分量要調整一下掛? 否則如果呢個係正常份量, 咁我真係會有啲失望啦章魚燒到我差唔多食完個法包嘅時候至到,時間剛剛好! 又係熱辣辣好好味呀知道你地咁多位都可能會喺聖誕新年外遊, 希望各位喺我由之前盡量搵一啲有心嘅食肆食番餐支持一下, 祝各位聖誕快樂!

否則如果呢個係正常份量, 咁我真係會有啲失望啦

招牌和牛法包
2022-12-24
$117 (Lunch)
  • 澳洲牛板腱
💎總評分:7.0/10-今次介紹呢間和牛專門店原來係沖繩歷史老店Steak House 88 喺香港嘅第一分店⛩,早於1955年創立現有十幾間分店,主打石垣黑毛和牛🐃,將美式風格融入當地烹調手法。店內裝修佈置幾有日式風味,近窗位置都係卡位🛋,坐得舒服較高私隱度。Menu菜式多元化,除咗有極為人氣嘅火焰拌飯🔥,仲有一系列燒肉♨️、鍋物🍲、壽司🍣、小食🍢,午市仲有set menu,圖文並茂睇到流晒口水🤤!1️⃣ 和牛88火焰牛扒 200g $438店員喺你面前即席點火🔥,因為避免太重酒味所以火焰只係維持2至3秒曇花一現👀,要打卡嘅你請早早準備🏃🏻‍♀️!雖然薯菜伴碟賣相似港式鐵板🥦,但用上和牛質素簡直10級跳💎,牛味濃郁無渣入口鬆化,配燒肉汁味道更加突出🐮。 只想淺嚐嘅你可以揀100g ($238) ,不過小編想影相澎湃啲就揀咗200g,都唔算好大份2人share還可以😋!2️⃣ 日本產和牛鍋 (2人前)$638二人份量一共200g肉,一人一隻雞蛋🥚,小編㨂左壽喜燒湯底,亦可以㨂日式清湯🍲。一大鍋入面基本嘅配料都已經有齊,包括椰菜、洋蔥、蒟蒻、蘿蔔🥕、菇類、粉絲等,最令人期待當然係4塊大大片嘅石垣牛啦
💎總評分:7.0/10
1️⃣ 和牛88火焰牛扒 200g $438
2️⃣ 日本產和牛鍋 (2人前)$638
二人份量一共200g肉,一人一隻雞蛋🥚,小編㨂左壽喜燒湯底,亦可以㨂日式清湯🍲。一大鍋入面基本嘅配料都已經有齊,包括椰菜、洋蔥、蒟蒻、蘿蔔🥕、菇類、粉絲等,最令人期待當然係4塊大大片嘅石垣牛啦🥓!肉眼已睇到油花分布比例均勻,切得厚薄適中🤩,輕輕一淥已熟,牛味突出,吸收左壽喜燒嘅味道再浸落蛋黃簡直係完美配搭👏🏻!由於小編開大火影咗好耐相先食😹,到最後個湯勁濃味,建議大家開中小火🔥,不過d蔬菜索晒湯嘅精華,清晒一鍋無難道😚。

3️⃣ 幸福和牛布甸 $58
期間限定推出咗牛牛系列嘅甜品🐮!牛牛造型布甸有牛奶、朱古力兩個味道🍮,啖啖嘅牛奶味即使正餐食到好飽都仲食得落😛,整體味道唔算突出,不過動L動L個樣好可愛打卡滿分📸!
4️⃣ 和牛牛乳咖啡 $42;柑橘柚柚梳打 $42
飲品同樣推出牛牛造型特飲🐮,凍飲柚子梳打隻牛係橙色嘅,要等佢溶晒D梳打先有味,店員話好多客人未等到佢溶已經飲晒D梳打,所以每人可以refill一次😂。想要熱飲可揀咖啡,當熱啡撞落白色奶冰時牛牛馬上溶到個頭穿左窿😱,味道偏甜,兩個飲品都係打卡為主👌🏻。
雖然一開始店員推介燒肉拼盤♨️,但小編比較鐘意鍋物,因為有大量蔬菜🥬,二人share份量剛好!相比下,火焰牛扒無想像中驚艷🙊,人氣火焰拌飯性價比或許較高。餐廳定價唔算便宜,始終都係食緊黑毛和牛呢🐃,喺呢個地段尚算合理。
Other Info. : 🚗 喺正Times Square對面,泊商場就最方便啦!
2022-08-31
日本過江過龍「和牛88」嚟自沖繩,原名係「Steak House 88」🇯🇵🐮 餐廳喺2019年開設首間海外分店,進駐銅鑼灣✨餐廳主打和牛,更引入沖繩原隻和牛作為食材,提供刺身、壽司、丼飯、壽喜燒、牛扒等多款菜式🥩🥘 今日就同大家介紹吓啦!»»————- ☟☟ ————-««🔥 火焰和牛雞蛋拌飯 (單點 $128)店員用火槍燒過和牛,歷時足足10秒鐘😱 場面壯觀震撼,打卡必備📸✅味道方面,和牛薄片肉質軟嫩,油花均勻,入口油脂好香👍🏻拌飯用咗雜菌炒飯做底🍄🥘 撈埋生蛋黃一齊食,令人忍唔住一啖接一啖咁食🤤不過,食到最尾略嫌有少少油膩🙊 同埋份量偏細,一般女仔都未必食得飽😂 建議加配小食 或者 嗌埋其他菜式同人share~☞ 評分:6.5/10🥪 吉列和牛三文治 (Set lunch $218)呢款有驚喜❗️和牛用咗板腱肉🥩 炸得酥脆香口,好厚身但完全唔韌😎 麵包亦烘至微脆,食落更香口✨ 雖然定價較高,但味道實在出色👍🏻☞ 評分:8/10🍛 和牛88特製肉燥飯 (Set lunch $88)呢度以和牛代豬肉🐮 青瓜代香菇🥒 和牛軟嫩多汁,油脂香濃,配以青瓜解膩,顯得食材配搭有心思😝☞ 評分:7

餐廳主打和牛,更引入沖繩原隻和牛作為食材,提供刺身壽司、丼飯、壽喜燒、牛扒等多款菜式🥩🥘

今日就同大家介紹吓啦!

»»————- ☟☟ ————-««

🔥 火焰和牛雞蛋拌飯 (單點 $128)

味道方面,和牛薄片肉質軟嫩,油花均勻,入口油脂好香👍🏻

☞ 評分:6.5/10
火焰和牛雞蛋拌飯

🥪 吉列和牛三文治 (Set lunch $218)

☞ 評分:8/10
吉列和牛三文治

🍛 和牛88特製肉燥飯 (Set lunch $88)

呢度以和牛代豬肉🐮 青瓜代香菇🥒

和牛軟嫩多汁,油脂香濃,配以青瓜解膩,顯得食材配搭有心思😝

☞ 評分:7/10
和牛88特製肉燥飯

🥖 和牛88招牌燒和牛法包 (Set lunch $128)

和牛薄片軟嫩適中,加上生菜🥬 同埋酸酸甜甜嘅配料,食落幾開胃🌟

法包微微烘過,香口脆身😽 但放涼咗會變韌,建議盡快食用⌛️

☞ 評分:7/10
和牛88招牌燒和牛法包

[ 1 5 3 食 後 感 😋 ]

呢度嘅平日 set lunch 每個餐包一杯嘢飲(咖啡 / 茶),以呢個質素 & 地區嚟講,算係幾抵食!👍🏻

不過火焰和牛雞蛋拌飯🔥 就係 set lunch menu 冇嘅,一定要單點先有👀

»»————- ☟☟ ————-««

和牛88 (銅鑼灣)

🍴 餐廳地址:
銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
2022-09-12
$150 (Lunch)
火焰和牛雞蛋拌飯
吉列和牛三文治
和牛88特製肉燥飯
和牛88招牌燒和牛法包
渡過左繁忙嘅一個禮拜,終於可以同男朋友收工食個飯傾吓計。咁難得嘅機會,當然要搵一間有質素嘅餐廳!今日嚟到登龍街永光中心搵嘢食。日本產和牛西冷三文治肉質粉嫩得過份,三文治亦烘得香脆,無被任何牛肉的油份所影響分毫。咬落肉質鎖汁,好軟口。和牛藜麥牛油果沙律拌紅菜頭汁嚟到食牛嘅餐廳,當然前菜都不乏牛肉的出現。牛油果嘅綿密香軟,加上軟嫩的牛肉,同有咬口的藜麥,再倒上酸酸甜甜的紅菜頭汁,配搭起來不會覺得油膩極上五款和牛燒肉一盤五款,職員會端上一個烤爐任客人自行調節生熟度:赤身 建議最先食用,燒至3成,口感好淋好嫩;肉眼同西冷嘅肉味都好香濃,肉眼更帶多點牛脂香,燒至五成口感最為恰當;和牛拖羅油脂滿溢,可燒近7成釋出更多油份;牛板腱 顏色最為鮮澤,牛味香盛,更帶丁點嚼頭。小編整碟K.O,最值得欣賞嘅係油煙唔算太重,而且解凍得相當出色。甲羅燒待火熄滅之後,把麵豉醬、蟹膏、蟹肉、生蛋攪拌一起,襯上青瓜片,啖啖香飴的香氣滲入口腔,令人齒頰留香和牛雪糕咖啡冰飲品相當吸引眼球,一隻可愛的小牛坐係雲呢拿雪糕之上,倒上咖啡即變牛奶雪糕咖啡,飲落香滑,啡底夠清。金橘柚柚梳打絕對係清涼解燒肉之油膩嘅選擇,小牛呈橘紅色,

和牛藜麥牛油果沙律拌紅菜頭汁

極上五款和牛燒肉

甲羅燒

和牛雪糕咖啡冰

金橘柚柚梳打
絕對係清涼解燒肉之油膩嘅選擇,小牛呈橘紅色,盡是飲品金橘味道的來源,倒上梳打水,飲落清涼。

上星期妹妹生日🎂 去了間專門吃和牛料理的小店 身邊不少朋友都推介 說和牛質素很好 而且大多是日本直送國產和牛🐮 便決定來慶祝妹生日✨-餐廳位於銅鑼灣鬧市商廈樓上鋪 店內充斥著不同的酒瓶 就像居酒屋似的🏮 我們被安排坐在窗邊的位置 卡位闊落舒適~ 適合和家人朋友邊吃邊喝邊聊天(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🔻🔻🔻🔻🔻✨ 和牛藜麥牛油果沙律拌紅菜頭汁 ($188)先來個簡單沙律🥗 這道沙律很有驚喜 和牛呈粉粉嫩嫩的紅色 肉質軟腍不會韌 而旁邊有半個新鮮牛油果🥑 最開胃的是伴隨著紅菜頭汁 酸甜開胃又健康 沙律再加上藜麥 增添果腹感(๑•́ ₃ •̀๑)-✨ 吉列和牛三文治 ($298)推介🌟 一直想試這道菜式🥹 多士夾著厚切和牛 牛肉質感鮮嫩且很香牛肉味 裡面再加上牛油和日式燒汁 多士烤得金黃香脆 咬下去就是外脆內軟的感覺🤣 這個套餐還包括日式烏冬、沙律和味噌湯 烏冬煙韌彈牙👍 -✨ 和牛壽喜燒 ($258)再點了一客午市限定的和牛壽喜燒☺️ 壽喜燒材料很豐富 有油揚豆皮、冬菇、粉絲、蒟蒻、金菇、洋蔥、娃娃菜~ 共有4片和牛 油花分佈平均密集和雪白☺️ 輕輕放入壽喜燒鍋煮一煮 再蘸蛋汁 令和牛變得更嫩滑(˶‾᷄ ⁻̫

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 和牛藜麥牛油果沙律拌紅菜頭汁 ($188)

✨ 吉列和牛三文治 ($298)

✨ 和牛壽喜燒 ($258)
再點了一客午市限定的和牛壽喜燒☺️ 壽喜燒材料很豐富 有油揚豆皮、冬菇、粉絲、蒟蒻、金菇、洋蔥、娃娃菜~ 共有4片和牛 油花分佈平均密集和雪白☺️ 輕輕放入壽喜燒鍋煮一煮 再蘸蛋汁 令和牛變得更嫩滑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

✨ 燒牛肉迷你蓋飯 ($138)
套餐包括了迷你燒牛肉丼飯、日式烏冬和沙律🥗 輕輕炙燒過的牛肉仍呈現粉嫩的紅色 中間再放上顆流心蛋~ 將蛋汁、胡麻醬和紫菜拌勻 令牛肉丼飯很有層次(。・ω・。)ノ! 而這價錢可以吃到這份量 性價比超高!

✨ 和牛牛乳咖啡 (+$21) & 柑橘柚柚梳打 (+$21)
店鋪特色少不了可愛牛牛造型的飲品💕~ 牛牛造型的牛乳冰放在咖啡杯中 再自己倒入特濃咖啡☕️ 好玩又好喝🤣 柑橘柚柚梳打同樣是自行將梳打倒進杯裡 清新的柚子橙味🍊 而咖啡和梳打可以再添多杯呢~

✨ 幸福和牛布甸 ($58)
牛牛造型不只有飲品~ 還有這裡的招牌和牛布甸 剛好牛乳味賣光 只好選朱古力味~ (個人認為要打卡的話 白色牛牛比較可愛哈哈😛記得要先預訂啊) 布甸質感比較像果凍mousse 輕輕用匙羹拍它會郁下郁下🤣 味道微甜我也是超欣賞的! 又是一道好玩又好味的甜品🍮

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 和牛88 (銅鑼灣)
🗺 銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓