屋企人放假,最開心莫過於齊齊整整係屋企食餐飯,今日經過深水埗,決定斬返一啲靚燒味返屋企,慰勞下嘅屋企人,特別係每晚返夜班嘅爸爸。茶餐廳櫥窗裏掛滿一排排各式各樣的燒味,轉個街口都聞到一陣香噴噴的鮮肉味道🤤🤤。企喺度諗揀咩燒味嘅時候,已經有唔少街坊一盒盒咁買走,難怪店主要準備同大量現貨。望都望餐牌,見到售價比一般嘅燒味舖貴少少,一於試吓,睇吓有咩咁特別。老闆娘好好人,見我望左咁耐猶豫買唔買燒腩仔,即刻食咗一舊俾我試食,omg我從來冇試過咁新鮮熱辣辣脆卜卜的燒腩仔,外皮鬆脆,又有輕微bbq嘅火烤味道,皮下脂肪層嫩滑而不油膩,入口甘香,在下層的肉也有十足鮮肉味,係食得出既新鮮!至於豉油雞嘅重點就在於個充滿玫瑰露酒嘅豉油醬汁,豉油雞到到都有得買,但醬汁做得這麼出色的就少之又少,拎返屋企俾阿媽食,佢都讚口不絕!烹煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁!個人來講最喜歡食燒鴨,呢度嘅燒鴨特別在於肉嘅鮮味,啖啖肉都食到新鮮嘅味道,我諗如果新鮮燒好即食,香脆嘅外皮會令到成隻燒鴨更吸引,我諗想食到新鮮嘅燒味,大家不妨嘗試堂食。我也叫了叉燒和油雞,老實講有啲失望,叉燒味道較為單調,而且偏鹹,缺乏醬汁,油雞也普普通通,冇

燒腩仔

豉油雞

烹煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁!

燒鴨

我也叫了叉燒和油雞,老實講有啲失望,叉燒味道較為單調,而且偏鹹,缺乏醬汁,油雞也普普通通,冇什麼特色。
蜜汁叉燒
白切雞