2025-05-25
喺香港大學站樓畀我發現在一間隱世日本拉麵店!彩麵,佢係喺香港大學站B出口附近嘅石塘咀屈地街入面,行到入去會見到佢個紅色燈籠。唔講你可能唔知道,彩麵原來係嚟自日本有名嘅麵食, 西環呢間彩麵其實係由Tori MaMa 經營嘅,但Tori MaMa 為咗用彩麵中嘅中太麵,不惜暫時放低自己品牌名,將店名叫彩麵。不過彩麵嘅中太麵真係好彈牙,非常好食!Tori MaMa 除咗對麵食嘅要求好高之外,佢對湯嘅風味都好有堅持。佢嘅雞白湯真材實料,冇落半點牛奶,啖啖湯都係雞嘅精華,十分濃郁,但又唔會好個一pat pat 嘢咁,做到湯嘅臨界點,鎖住晒啲雞味喺個湯度。你哋睇下啲泡泡,幾綿密!佢個雞白湯,我真心覺得一定要飲晒!另外,Tori MaMa 依家仲有個最新嘅期間限定 — 淺草唐揚雞胸。咁大塊平面嘅唐搪炸雞,你哋又試過未呢?跟住,我哋仲試埋佢個貝汁鹽味雞清湯拉麵。呢個清湯雖然冇雞白湯咁濃郁,但佢加左啲clams, 令到雞湯嘅鮮味更出,鍾意食清淡啲朋友就可以叫呢個喇!大家去開西環、香港大學,堅尼地城,記得去埋彩麵食返個日本匠心拉麵喇!🍜📍 彩麵 (西環)西環石塘咀屈地街18號地舖
喺香港大學站樓畀我發現在一間隱世日本拉麵店!
📍 彩麵 (西環)
西環石塘咀屈地街18號地舖