2019-11-16
西班牙餐廳喺香港嘅數量唔算好多,香港人對於西班牙菜色嘅熟悉程度亦都係比較片面,通常都認識西班牙炒飯同黑毛豬。喺香港食過好幾間西班牙餐廳,畀我嘅感覺都係好重味精,食完會好頸渴,今日lunch嚟到西營盤,上網見到呢間餐廳由開學到而家都人流不斷 環境氣氛非常之好 就同咗屋企人未食 一推門進入餐廳已經畀熱鬧嘅氣氛感染到普遍都係外國人為主裝修用上七彩顏色, 我哋被安排到就喺近露台,最遠嘅張枱剛巧就坐喺西班牙炒飯嘅鑊隔離。呢間餐廳最令我印象難忘嘅係個主廚喺廚房外嘅空間即煮西班牙炒飯,一大個鑊由米炒到熟,最少用咗半個鐘, 相信廚師都係西班牙人, 除咗佢個靚仔樣咁黑之外 佢嘅一舉一動 都好似做緊戲劇感相當風趣幽默。點咗幾款食物,當中最令我印象深刻嘅係吞拿魚他他同埋西班牙海鮮炒飯。前者作開胃菜一流,唔會好肥膩同腥配上香脆嘅麵包片,簡單但係味道豐富。後者嘅飯睇住佢喺你面前即炒完之後分到唔同嘅客人枱上,新鮮熱辣,海鮮份量毫不吝嗇,而且鮮甜;飯唔會好鹹同埋好油;鍾意佢加上去酸酸地嘅醬汁,有啲似沙律醬,但係好開胃同match。其他食物都相當出色,當中西班牙辣椒呢一個小食真係令我大開眼界!開頭有啲擔心佢嘅味道會唔
呢間餐廳最令我印象難忘嘅係個主廚
前者作開胃菜一流,唔會好肥膩同腥
鍾意呢間餐廳嘅每一個地方,佢嘅裝修,佢嘅服務,佢嘅食物;仲會有人嚟選擇開party,問過服務員,呢度係可以包場嘅,有機會我一定會過嚟再試其他食物。