2020-02-24
▾【鬼金棒】如果唔係去過新宿排兩次隊都唔識食呢一間咁好味嘅拉麵店。冇錯係喺香港都開咗一段時間嘅鬼金棒我居然唔識,仲分別兩次去東京本店排過兩次隊食,排隊嘅意思係差唔多排咗一個鐘隊。(下圖為日本本店圖)返到嚟香港第一次居然係喺銅鑼灣見到,第二次連尖沙咀都見到。講真我唔係一個好緊貼潮流嘅人,但係呢一間鬼金棒真係好好食。講咗咁耐究竟要有幾好食呢?就係佢夠!鑊!氣!下?食拉麵要講鑊氣嘅咩?係呀!呢間就係有少少重慶麻辣味嘅日本拉麵,至少我覺得係啦。佢標榜係味增拉麵嚟,同一般拉麵比佢口味特濃,如果你鍾意食辣咁就啱晒;如果你鍾意食肉咁就更加啱晒;如果你鍾意食芫荽嘅,唔好諗啦即刻嚟啦!但如果你樣樣都唔係嘅,都要嚟!因為湯底會令你一試難忘,真的。計埋傻傻地咁係東京排隊嗰兩次,總共食過鬼金棒四次。香港分店同日本本店有咩分別?係冇。其實都有嘅,就係香港又唔使排隊有多位你坐囉!對唔住,唔講咁多廢話,介紹下我食過邊種拉麵。【增量叉燒X2 辣麻味增拉麵】有兩舊特大叉燒,似五花腩咁嘅拉麵。麻同辣嘅程度都有得揀,唔識得嘅可以揀唔麻唔辣,但湯底依然濃郁。佢呢隻叉燒係上肥下瘦,可能我鍾意食肥膩野我淨係鍾意食上面嗰層,下層我
▾
【鬼金棒】
如果唔係去過新宿排兩次隊都唔識食呢一間咁好味嘅拉麵店。
(下圖為日本本店圖)
對唔住,唔講咁多廢話,介紹下我食過邊種拉麵。
【增量叉燒X2 辣麻味增拉麵】
有兩舊特大叉燒,似五花腩咁嘅拉麵。麻同辣嘅程度都有得揀,唔識得嘅可以揀唔麻唔辣,但湯底依然濃郁。佢呢隻叉燒係上肥下瘦,可能我鍾意食肥膩野我淨係鍾意食上面嗰層,下層我覺得好似瘦肉咁。
拉麵嘅質地一般啦,係類似味千拉麵嗰隻拉麵,我唔係好識形容,總之唔似上海麵嗰隻質地。
我另外加咗【味玉】,咬開佢,流心蛋汁流咗出嚟,溝少少湯,一啖食咗佢,正啊!所以話佢湯底真係好掂,我唔係好識食味增,但係經師傅勁有鑊氣咁炒完嘅湯底,真係令人回味無窮!
冇錯呀!師傅係會好似中菜咁樣炒下啲拉麵配料,係有火嗰隻,所以湯底10分美味!
【芫荽 辣麻味增拉麵】
同一般嘅分別就係多咗芫荽,如果你唔知食芫荽嘅skip咗呢啦。
如果你鍾意食芫荽一定要試依一個,因為會令呢一個辣麻辣味增拉麵香味更想一層樓!
第一啖,先飲湯,品嚐一下呢個湯底嘅層次;第二啖,用湯匙盛起芫荽,再加少少湯一同品嚐😂正
跟住就好似平時咁食個拉麵啦,哈!由於我太過胃食,所以平時係得一舊叉燒,但我加錢要多咗舊,而且我唔係特別鍾意食澱粉質,加上呢度啲麵我覺得麻麻地,所以走咗拉麵✌🏻但係想講以一個普通女仔來講,咁樣食法就算走麵都食唔晒...
由於路湯底太吸引啦,所以我冇試過其他嘢食。另外,尖沙咀店有一個小肥嘅店員,態度誠懇,值得表揚。
(下圖為日本本店圖)
如果有興趣睇下日本鬼金棒本店嘅食評可以入去我instagram,或者blog入面再睇,多謝晒拜拜~
🔸 鬼金棒 (尖沙咀)🔸
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖
📲 2481 2889
▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸
🔱S指數🔱(滿分為5)
美味度:👅👅👅👅
打卡度:📸📸📸