4 day(s) ago 32 views
Lunchtime 到了、又是四周找吃飯的時間,返工每次都看見這間店舖,所以今次就吃他了😆外面以黑金為主題,外觀十分特別😆特別配合了支狼牙棒,十分搶眼球🤣以日式鬼作為主題佈置👹入到去有好多日式鬼的擺設公仔,不同類型的鬼👺👹🤣以日式的拉麵餐飯、用作開放式廚房的設計,可以欣賞廚師製作過程😁每個儀器都會顯示鬼金棒,配合餐廳的環境做型,達到一致😂🥢辣麻味噌拉麵 $95▶️叉燒肉質鮮嫩多汁,肉質不柴不膩,辣味和麻味相互輝映,味噌湯底濃郁香濃,帶有一絲微甜拉麵Q彈有嚼勁,拉麵的粗細度剛好適中,讓湯汁能夠完美附著在拉麵上,帶來絕佳的味覺享受。整體風味十分搭配。🥢辣麻肉碎拌麵 $105 ▶️肉碎散發出濃郁的蒜香香氣肉碎的香氣與蒜香的味道交織在一起,搭配上拌麵的Q彈有嚼勁,每一根麵條都充滿彈性,辣味和麻味的平衡到肉碎的鮮嫩口感。不過就是價錢比較貴,而且沒有其他配料。煎餃 $45🌟🌟🌟🌟🤍煎餃外脆內嫩的口感,煎至金黃酥脆的餅皮包裹著鮮嫩多汁的餡料,不過沒什麼特別,似外面買的餃自己煎。整體來說,還可以,因為香港吃拉麵都差不多這個價錢,但配料就比較少、連基本的雞蛋都沒有🤣,不環境上算可以,坐位都比較多

入到去有好多日式鬼的擺設公仔,不同類型的鬼👺👹🤣

每個儀器都會顯示鬼金棒,配合餐廳的環境做型,達到一致😂

煎餃 $45🌟🌟🌟🌟🤍

6 day(s) ago
$120 (Lunch)
鬼金棒 Kikanbo📍尖沙咀金馬倫道20號地舖又一次去尖沙咀睇牙覆診,搞掂都已經接近7點半,返工返到好攰嘅我哋都想快啲食完晚飯,所以就決定食我哋至愛嘅「快餐」—拉麵!附近嘅拉麵店我哋都未食過,心怕會伏嘅我哋以9秒9嘅速度,衝去食過一次嘅鬼金棒,希望可以趕喺客滿前入座。事實證明我哋嘅策略係成功嘅,坐低無耐就開始不停入客,幸好我哋有加快腳步,先可以坐得舒舒服服咁食個快飯! 💰$115芫荽辣麻味噌拉麵 🍜因為怕太辣頂唔順,所以上次我嚟到好傻咁叫咗碗走麻走辣嘅拉麵,後來先知咁樣食好浪費quota,因為唔食辣同麻,根本食唔到鬼金棒嘅精髓。所以今次我要一雪前恥,叫返碗小辣小麻,加埋芫荽,食盡佢哋嘅招牌口味!睇相都見到,成個拉麵碗都被滿滿嘅芫荽覆蓋,連五花厚叉燒都被埋沒,份量真係驚人!話說我同朋友都唔係芫荽大fans,但我哋都唔討厭食芫荽,仲不約而同地覺得佢嘅香氣好獨特,配搭唔同食材、唔同菜式都可以有唔同發揮,令食物味道昇華。加咗咁多芫荽落拉麵度,多多少少湯底都有沾上芫荽嘅清香,湯底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香撲鼻,再加上辣麻兩種重口味調料,湯底濃而不油,多飲幾啖都唔怕膩。粗身帶麥香嘅麵條就煙煙韌韌
鬼金棒 Kikanbo
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖

💰$115
芫荽辣麻味噌拉麵 🍜

加咗咁多芫荽落拉麵度,多多少少湯底都有沾上芫荽嘅清香,湯底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香撲鼻,再加上辣麻兩種重口味調料,湯底濃而不油,多飲幾啖都唔怕膩。粗身帶麥香嘅麵條就煙煙韌韌,浸耐咗都唔會淋晒,掛湯力十足。

我覺得芫荽索湯後,食落好似一般蔬菜,所以叫呢款嚟食有比較健康嘅感覺,各方面都比較平均,推介大家一戰!

💰$105
辣麻肉碎拌麵 🍜
朋友今次想試下拌麵,同樣揀咗小辣小麻,一上檯就聞到香料嘅芬芳,賣相都好吸引呀!拌麵嘅麵質同拉麵大同小異,而且一樣有齊芽菜、玉米筍、蔥花等,不過就以較香口嘅炒肉碎取代咗較油膩嘅叉燒。我哋會推介呢款拌麵俾鍾意食濃味嘅朋友,因為佢嘅辣味突出,麻感明顯,配上特製辣麻醬汁同用心熬製嘅湯汁,整個麵層次分明,食材嘅口感同味道都異常地夾。

食到最尾嘅肉碎、配料同醬汁我哋撈埋飯食,一啲都無浪費,一麵兩食,抵食又新奇!

💰$45
肉飯 🍚
雖然賣相同拉麵叉燒差不多,但呢塊肉嘅口感同味道都略勝一籌。由於肉塊未有浸泡喺麵湯內,所以醬汁味相對濃郁,肉汁亦相對較多。肉塊肥瘦相間,瘦肉部分唔會乾柴,肥肉口感Q彈,雖然未至於入口即化,但油膩感唔明顯,怕食脂肪嘅人必試!

白飯底用上口感煙韌嘅珍珠米,淋上醬汁、曬上香蔥,又一道美味嘅主食。

💰$15
味玉 🥚
每次嚟到都必食佢哋嘅味玉,由於選用日本產嘅靚蛋,所以蛋味濃香、蛋黃色澤亮麗。煮至半熟狀態,筷子輕輕施力就可以將味玉輕鬆分開,橙紅色嘅蛋黃無論撈麵定配飯都一樣滋味。
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味增拉麵
  • 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 辣麻肉碎拌麵
2024-01-29 1139 views
每次食都會再挑戰多一級辣度同麻度。尖沙咀呢間分店成間餐廳個氣氛勁好,一入到去就已經聽到音樂鼓響聲,充滿住神秘又恐怖嘅氣氛。芫荽辣麻味噌拉麵 $115 今次呢碗嗌左中辣中麻,味道上竟然更加有驚喜。一開始都擔心中麻,中辣會食唔到,點知食落反而覺得幾正幾香濃。味噌湯底混搭住香蔥香蒜,味道又唔會太鹹,再加上芫荽,成碗味道更加清新。五花叉燒大大舊保持住水準,肉質香稔肥瘦均勻。麵質嘅粗彈更加容易黏附住d香料同湯汁,整體都真係好好食。增量叉燒辣麻味噌拉麵 $140勁大舊叉燒仲要係增量有兩大舊,呢碗揀左小麻小辣主要係怕太辣太大碗食唔到,哈哈。不過就算少辣少辣,個味噌湯底一樣好香,而且好多唔同嘅配菜,食落都好多唔同嘅口感。肉飯(M)$45自己發現左個肉飯嘅新食法都幾好食,就係食完個拉麵嘅湯可以加少少落個飯到吉爛舊五花肉然後將所有野撈埋一齊食。舊五花肥肉d油香滲落個飯到加埋拉麵個湯嘅辣度同味噌味,成個飯變得好有層次又有辣感。

每次食都會再挑戰多一級辣度同麻度。

芫荽辣麻味噌拉麵 $115
今次呢碗嗌左中辣中麻,味道上竟然更加有驚喜。

增量叉燒辣麻味噌拉麵 $140

肉飯(M)$45

2024-01-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
呢排行街都見到「佢」既蹤影,皆因鬼金棒👹已經係香港開左3間分店,而且3間分店都開咗係熱門行街食飯地點:旺角、尖沙咀、銅鑼灣。上次食完一直回味無窮,今次又去下尖沙咀分店試其他口味😋佢地既拉麵分別有辣+麻,「麻」同「辣」都有5種級別程度可以比自己調配,當然有唔辣可選擇 而最勁既有鬼增級別👺。除左佢地最出名既芫茜之外,佢地既芽菜聽講都一樣好食,今次就揀炒豆芽菜麻辣味噌拉麵同增量叉燒x2麻辣味噌拉麵。👹炒豆芽菜麻辣味噌拉麵 $105豆芽菜即叫即炒之餘份量重好多 鋪滿晒成個拉麵面👍🏻食落去清甜爽脆 一直都係配拉麵既好拍檔,今次嗌咗小麻+小辣既湯底再配埋厚厚又入味嘅叉燒,每啖都非常香口😋叉燒質感岩岩好,唔會淋到一夾上手就爛,亦都唔會硬到食落鞋口👍🏻👹增量叉燒x2麻辣味噌拉麵 $140顧名思義就係叉燒比平常多一倍!而且2舊都係大大舊既叉燒,非常之適合胃口較大嘅朋友😆,雖然嗌咗小辣 無麻 但拉麵鋪上滿滿嘅蔥花蒜粒 非常香濃夠味,枱上仲擺咗一樽特製調味粉 落少少已再增加風味😈完熟桃子梳打 $35食拉麵點可以唔整返杯凍飲😜見有唔同口味既梳打可以揀,就試左桃味,完全無假既藥水味或太甜👍🏻當然仲有各款汽水可

👹炒豆芽菜麻辣味噌拉麵 $105

👹增量叉燒x2麻辣味噌拉麵 $140

完熟桃子梳打 $35
當然仲有各款汽水可選擇 $15

另外一提嘅係:之前一直有提供即棄圍裙,但係響應環保關係 現店內轉為唔會主動提供,有需要嘅朋友仍可以照向店內索取😉
Type of Meal
Lunch
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
  • 完熟桃子梳打
2024-05-06 0 views
平日放工時間,唔洗等位,嗌左個玉米筍辣麻味噌拉麵~小辣小麻食物🔸見到個湯都幾濃,點知係得個樣😓究竟點做到無咩味,飲左好幾啖湯,只能用失望形容,唔會係好似其他人講到咁好咁正,勁大出入,麵質好普通,唔好抱太大期望如果用百零蚊食依碗拉麵,完全唔值!希望可以俾個參唔考俾大家~服務🔸今次坐吧枱,等既期間如常撳緊電話~feel到廚房師傅走過黎,然後聽到佢係到shhhhh shhhhh shhhhh聲,當下完全無理佢,覺得佢唔會係shh我,點知佢走開 一抬頭,碗麵就係我眼前🤨佢係示意我拎碗拉麵
平日放工時間,唔洗等位,嗌左個玉米筍辣麻味噌拉麵~小辣小麻

食物🔸
見到個湯都幾濃,點知係得個樣😓究竟點做到

服務🔸
2024-05-03 0 views
味玉辣麻味噌拉麵🍜[湯底]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯底好濃,每啖都會飲到濃稠嘅味噌鹹香。重口味人士應該會好鍾意!客人可以自訂湯底嘅辣度及麻度。今次選擇作小辣小麻,可能因為咁,湯底略嫌過油。想飲多兩啖湯都唔敢![麵質]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有服務員手上接過拉麵,第一啖會略為硬咗少少。但由於湯底好熱,隔咗一陣麵身就開始林番,越食越有口感。個人就好鍾意有咬口,但又唔會太硬嘅拉麵![配料]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款拉麵主要配有一隻流心蛋加炆到好林好入味嘅豬肉。流心蛋無可挑剔,蛋汁配上熱辣辣嘅拉麵,不但帶出蛋香,更中和味噌嘅鹹味。豬肉就好似東波肉咁,炆到肥而不膩。另外不得不提就係放在拉麵上嘅一大堆芽菜。見到拉麵師傅用熱鍋處理過芽菜,所以芽菜唔會有草青味,而且增加左一份爽甜味![環境]👍🏻👍🏻👍🏻餐廳環境不過不失,暗黑嘅環境讓食客喺品嚐拉麵嘅時候更有氣氛。座位闊落,唔會有侷促感覺。
味玉辣麻味噌拉麵🍜

[湯底]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
[麵質]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
[配料]👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
[環境]👍🏻👍🏻👍🏻

• 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2024-04-25 33 views
以湯底濃厚、麻度辣度都有得自由選擇嘅鬼金棒拉麵,係我耐唔耐都會想黎食嘅拉麵店黎🤤每次黎食都覺得佢地嘅麻辣非常濃郁惹味,同平時食嘅日式拉麵味道較柔和嘅湯底好大分別。◾️增量叉燒辣麻味噌拉麵(中辣,中麻) • $120另外加味玉+$15 粟米筍 +$15今次特登加左粟米筍,每次食都覺得好嫩,味玉都係必食,個人覺得叉燒要增量先夠😹不過我今次呢舊瘦左少少,肥瘦均勻啲口感會更好。呢度嘅麵質係偏粗身嘅,浸耐左都唔會覺得淋,湯底夠厚非常掛麵。

◾️增量叉燒辣麻味噌拉麵(中辣,中麻) • $120
另外加味玉+$15 粟米筍 +$15

2024-04-22 23 views
如果你想在香港尋找一家出色的拉麵店,那麼「鬼金棒✨」 絕對是首選!這家店位於尖沙咀美孚街亞士尼道,餐廳招牌拉麵- 麻辣湯拉麵,湯底濃郁,你可以選擇不同程度的"麻"和"辣",甚至可以挑戰極辣口味,非常美味!如果唔食得辣,可選味噌拉麵🍜。湯底味道濃郁,拉麵麵條有彈性,配上豬肉叉燒和其他配料,每一口都帶來滿滿的滿足感。另外當然係必食推介- 味玉麻辣味噌拉麵🍜🌶️。尼碗拉麵結合了味噌湯底和麻辣,帶來一種獨特的風味。湯底濃郁而香辣,讓人垂涎欲滴。拉麵上的味玉蛋煮得剛剛好,蛋黃鮮嫩,融入湯汁中的味道,讓整碗拉麵更加美味。這碗味玉麻辣味噌拉麵絕對不容錯過!最後係小食牛筋🍖。尼碗牛筋為鬼金棒的招牌菜之一。牛筋煮得非常軟嫩,入口即化。湯汁滲透到牛筋中,使其更加美味。每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣,令人回味無窮。總結來說,「鬼金棒✨」是一家絕對值得推介的拉麵店。🍜🌶️🍖

總結來說,「鬼金棒✨」是一家絕對值得推介的拉麵店。🍜🌶️🍖
2024-04-21 17 views
日本過江龍辣麻拉麵,經過兩次都無食到,今次放假終於有時間可以去試一試喇🍴增量叉燒辣麻味噌拉麵+味玉◽️無辣無麻,更加食得出湯底原味,好濃郁又唔會太咸◽️拉麵麵質彈牙有咬口,係我鐘意嘅個種質感◽️叉燒面頭有一層肥膏,食落好有油脂香味 好正😋◽️味玉略嫌熟咗少少,同埋無酒香味🤔 小失望◽️芽菜都好爽口 夾埋拉麵食有唔同口感🍴增量叉燒x2辣麻味噌拉麵+味玉◽️小辣小麻,唔會好辣 只係有啲辣味,如果食得辣可以叫中辣~◽️叉燒x2=幸福感x2😆◾️下次試下挑戰辣度加倍!

🍴增量叉燒辣麻味噌拉麵+味玉
◽️無辣無麻,更加食得出湯底原味,好濃郁又唔會太咸
◽️拉麵麵質彈牙有咬口,係我鐘意嘅個種質感
◽️叉燒面頭有一層肥膏,食落好有油脂香味 好正😋
◽️味玉略嫌熟咗少少,同埋無酒香味🤔 小失望
◽️芽菜都好爽口 夾埋拉麵食有唔同口感

🍴增量叉燒x2辣麻味噌拉麵+味玉
◽️叉燒x2=幸福感x2😆

◾️下次試下挑戰辣度加倍!
上個星期我跟幾個朋友去了一間拉麵店,真係令人眼前一亮。我哋點了兩款拉麵,每一款都各有千秋,令人回味無窮。第一款是麻辣口味嘅拉麵。湯頭夠哂味,有種麻香辣辣嘅感覺,但係又不會辣到飲水飲到痴線,真係好夠balance。拉麵嘅麵條超級彈牙,每條麵都好似吸晒湯底嘅精華,一啖落去,辣香麻辣味瞬間爆發喺口腔,刺激得好過癮。再講講叉燒增量嘅選項,呢個真係為食肉獸度身訂造。叉燒又厚切又juicy,每片都帶有嘅綿密肉香和淡淡嘅甜味,完美融合入濃郁湯底中,令人無法抗拒。唔少得提一提佢哋嘅小食——韭菜餃子。外皮香脆,裡面嘅韭菜和肉餡味道十足,令人一顆接一顆停不了口。仲有必點嘅味玉,流心程度剛剛好,黃流心撞上濃郁湯汁,每一啖都是幸福感爆棚。呢次體驗,整個食物質素掂爆,拉麵同配料嘅味道都非常滿意。要我點評,真心推介香港朋友去試下,彈牙嘅麵條、濃郁湯底,又或者是juicy嘅叉燒,每樣都令人回味無窮。睇落下次去,我都要再嚟幾款新嘢試吓😊💯👌。

麻辣味噌拉麵代表作🍜尖沙咀既位置超方便 N出口/The one 行過去唔洗5分鐘💯特製麻辣味噌拉麵 💰$125呢款拉麵我叫咗小辣小麻食落去唔會太辣而且非常之濃嘅湯底食落去味噌同個麻辣湯底都好夾特製係有埋糖心蛋好值得一讚因為佢地隻蛋做得生熟度啱啱好 味道唔會太咸特濃嘅湯底+糖心蛋真係幾正增量叉燒x2辣麻味噌拉麵💰$140依款增量叉燒x2 我地計過係最抵食佢其實係特製平時既4倍肉量係超大舊既半肥瘦肉😍比起上一款拉麵有Double以上嘅size!!兩個人share 就啱哂如果想要辣啲嘅話可以考慮中麻中辣🌶️🌶️最後叫多左個肉碎飯,個湯底唔好曬,做湯飯食埋佢超正🥳

麻辣味噌拉麵代表作🍜

依款增量叉燒x2 我地計過係最抵食
佢其實係特製平時既4倍肉量係超大舊
既半肥瘦肉😍

如果想要辣啲嘅話可以考慮中麻中辣🌶️🌶️

最後叫多左個肉碎飯,個湯底唔好曬,做湯飯食埋佢超正🥳
2024-04-15 22 views
呢間係辣味愛好者同芫荽控⼀定要試嘅拉麵店 店舖辣度超級friendly menu有唔同辣同麻度選擇 如果同怕辣嘅朋友食 朋友都可以叫走辣走麻 舖頭設計都好有特色 一入去見到好多日本風格嘅鬼怪公仔 營造到神秘氣氛🔸 增量叉燒辣馬味噌拉麵 (中辣走魔)叉燒差唔多有成吋咁厚身 一大塊咬落去啖啖肉好滿足 肉煮得好入味 肥瘦參半 麵條掛湯 中辣走麻嘅湯底味道濃得嚟唔會俗 🔸 芫荽辣麻味噌拉麵加味玉同拉麵 (中辣中麻)見佢係店舖推薦即刻試試佢 呢碗我地叫咗加底 上枱一大碗差啲滿瀉 芫荽蓋滿成個麵 夾起連埋啲麵一齊食好香芫荽味 芫荽控一定要試 溏心蛋咬落去中間流心煮得啱啱好我地兩個人埋單total 300蚊都唔洗 油尖旺區拉麵嚟講價錢合理 有機會會想試埋佢尖沙咀間姊妹店
呢間係辣味愛好者同芫荽控⼀定要試嘅拉麵店

🔸 增量叉燒辣馬味噌拉麵 (中辣走魔)

🔸 芫荽辣麻味噌拉麵加味玉同拉麵 (中辣中麻)

我同男朋友都係拉麵迷,所以我哋好期待呢間餐廳嘅食物😍。鬼金棒係香港都有唔少分店,今日我哋去左尖沙咀嘅分店🤍🤍🤍我哋揀咗增量叉燒兩份辣麻味噌拉麵(唔辣、小麻)、味玉辣麻味噌拉麵(唔辣、小辣),仲加多咗兩隻蛋先講下拉麵嘅味道。辣麻味噌拉麵有個好濃郁嘅湯底,食落去有花椒嘅香味。我哋揀咗唔要太辣同小麻🤍不過呢碗拉麵仲係有足夠嘅微微嘅麻感,好岩啲鍾意微辣嘅人食。至於麵條都好有彈牙嘅口感,岩曬鍾意拉麵有咬口嘅朋友🤍。再講下增量叉燒,呢個係我哋加嘅額外配料。叉燒肉質鮮嫩多汁,入口即溶,令拉麵更香更好味。男友大食就記得叫增量版😝另外,店員嘅服務都好好。佢哋友善又快速,確保我哋嘅需求滿足到。餐廳環境舒適,裝潢簡潔時尚,好適合傾計食飯。😍總括嚟講,我哋對鬼金棒嘅體驗好滿意。佢哋嘅拉麵好出色,配料豐富,服務又好好。如果你係拉麵愛好者,真係好推薦你去試下呢間餐廳。

呢間一直人氣爆燈既日式拉麵店自己都食過幾次,裝修好有特色,好似去左日本既拉麵店咁今次再訪叫左其他款式試下,味道同樣有驚喜!辣麻肉碎拌麵辣度選了小辣小麻, 拌麵醬汁香濃,加入肉碎增加口感,欣賞仲有好多芽菜食落爽脆有助解膩,麵質有咬口比較彈身,幾好食味玉辣麻味噌拉麵個辣湯加入味噌更易入口,叉燒大大舊好好食好入味,另外粒味玉真係有流心效果,大滿足煎餃(六隻) 熱辣辣即叫即煎,外皮脆卜卜個皮不會太厚,入面既餡好juicy,配上醬汁一齊食好惹味飲品叫左罐雪碧,食完拉麵再飲大滿足!
今次再訪叫左其他款式試下,味道同樣有驚喜!

辣麻肉碎拌麵

味玉辣麻味噌拉麵

煎餃(六隻)

飲品叫左罐雪碧,食完拉麵再飲大滿足!

2024-04-05 24 views
同事介紹下,一齊嚟呢度食晏晝,佢話呢間係食麻辣味嘅拉麵,睇相己經知道佢地有超多芫茜,所以膽粗粗嚟食下,好彩在場同事都鐘意芫茜🤣🤣🤣湯底超濃,佢哋嘅辣度有得選擇,今次我揀咗小辣,辣味剛剛好,佢仲可以另外加辣椒粉,叉燒超大舊,滿口油香,我最鍾意佢放嗰兩條粟米仔🤣🤣🤣好過食紫菜。美味肥爆嘅一餐🤭

美味肥爆嘅一餐🤭
芫茜辣麻味噌拉麵