2020-05-09
夏日炎炎真係唔知道食咩好,所以走入了K11 Musea逛一逛,看看有咩好吃的,順便消一消暑。呢間餐廳位置於商場低層,連接港鐵尖東站J出口,所以很快就鎖定目標(加上最近因疫情關係未能去東南亞國家旅行,吃住新加坡菜頂住先)。上菜速度非常快,等候左大概五至十分鐘就差唔多上齊。先來一碗招牌珍寶帶子喇沙。聞起嚟有香濃嘅椰奶香,略嫌湯頭表面多油了一點。配料有帶子,魚片頭,豆腐泡和烚蛋,跟外面嗰啲不太大分別。份量都幾足。味道方面,都係中規中矩,好味嘅,但就唔建議抱住一個食佢招牌菜文華海南雞嘅嗰種期待去食,畢竟都係唔同嘅主打。接著嚟嘅係香炒河粉燴牛肉。一定要先講佢嘅份量,真係非常大碗/碟。整體嘅感覺好似泰式濕炒河,唔同嘅地方可能就係醬汁。望落色水會以為好鹹,但應該純粹係老抽上色,建議配上店員附上嘅辣椒粒豉油吊一吊味,會鮮味好多。牛肉乸得㔾腍同入味。整體而言都幾好味。沙嗲串燒就不過不失。如果可以大粒一啲,每啖食起嚟會更有滿足感。沙嗲醬好香好濃花生醬味,但配上串燒不但唔會膩,反而為串燒增添左層次。用青瓜粒同洋蔥粒點沙嗲醬都好清新,唔好唔記得佢地呀!