朋友仔生日,打算食個tea慶祝下,選擇太多,唔知邊間好,最後壽星女揀左去位於灣仔嘅五星級St Regis Hotel 入面嘅The Drawing Room食下午茶!由接待位置望入餐廳,環境好開揚,座位擺放亦好有空間感,梳化位置放左cushions,好cozy! 餐廳亦設有室外座位,如置身空中花園尼度嘅tea set包左八款甜或咸點,另外有兩件scones 同一款飲品!我就揀左cappuccino,朋友就分別揀左日本焙茶同台灣產嘅烏龍茶。首先出場嘅係咸點車有八款可供選擇,侍應好詳細咁逐一介紹,可能餐廳剛剛轉新menu嘅緣故,所以介紹時都有啲生蔬,不過誠意滿分我就揀左尼4款:左上角The sweet Bao係pork belly 配蘋果包,有啲似义燒包,不過尼款就多左啲蔬菜,好清新!右上角Terrine Forest就係一片toast + 鵝肝,再配栗子蓉,好夾,喜歡鵝肝嘅朋友必選右下角A French Twist,cream cheese同煙三文魚嘅pancake卷,係我嘅至愛最後就係Delizioso,mozzarella cheese 配上乾蕃茄同basil 嘅tart ,喜歡濃濃
首先出場嘅係咸點車
最後就係Delizioso,mozzarella cheese 配上乾蕃茄同basil 嘅tart ,喜歡濃濃芝士味道就不容錯過
接住落嚟就係scones,原味同提子各一,上枱時仍然係暖暖的、食落外脆內軟,除基本嘅奶油同cream之外,重配上四款由法國空運嘅蜜糖、士多啤梨、橙皮同埋杏脯果醬,選擇多之餘,絕對能夠增加味覺嘅享受
終於到甜點車喇
啲甜點好吸睛!
由左上角順時針為大家介紹下先:Carrot and matcha 就係綠茶蛋糕配上紅蘿蔔cream同柚子醬,蛋糕鬆軟,綠茶同紅蘿蔔嘅味道又幾夾
Sesame 黑芝麻嘅外皮配上竹炭,第一口咬落去有芝麻味但較甜,後來朋友話要連上面嘅漬物一齊食,果然中和左甜味,黑芝麻味亦提升左
Sweet Potato 橙紅色嘅外型,內藏Espresso mousse ,咖啡控必試
最後就係Chestnut Baba,Rum + Chestnut cream,配埋meringue,偏甜!
慶祝生日又點少得蛋糕、生日牌、爉燭同埋生日歌
非常感謝餐廳特別為朋友預備嘅小驚喜,尼種服務真係好窩心
最後再來一杯mocktails作結,非常滿足!
特別一提,尼間餐廳每日下午五點左右就有刀開香檳嘅活動,之後每人更可獲得一杯香檳,好特別!有時間的話,不況參與!
Type of Meal
Tea