星期日 , 因在大學忙功課 , 所以人在西環 . 餓了 , 就到附近晚飯 , 想起厚和街有家咖喱湯 , 於是去了試試 .  此店的主力是咖喱湯 . 看看餐牌 , 我們先選擇湯底 , 再選辣度 , 然後選主菜 .通常試食咖喱都會選吾辣 / 最小辣 , 一來可試清楚辣味以外的其他味道 , 二來如果好味 , 下次同女友再來時 , 可點一辣一吾辣 , 既可比較兩者味道 , 又可令愛吃咖喱但又不愛辣的女友食得放心 , 實在一舉兩得 .是日點了虾湯底 ( 主廚推介 ) , 吾辣 ( 偽武士 ) , 主菜係自家製羊肉 . 另附送黃薑飯 .先來一口咖喱湯 , 虾湯底雖然鮮味 OK , 但不夠濃 . 大致上不過不失吧 . 再來配菜 , 什菜同咖喱湯反而好夾 , 清甜之餘又有咖喱湯味 , 相信在加辣時能起中和作用 . 主菜係羊肉餅 , 味夠濃 , 而且肉汁適中 , 口感良好 , 在此給一個讚 . 黃薑飯味有點淡 , 加咖喱湯一起食會較好 . 套餐加 $20 元可點自家製印度奶昔 , 正是我的最愛 . 於是點了芒果味 . 味道不錯 , 口感可再軟滑一點 . 整體 OK 但不如正宗的印度奶昔好 . 自家製印度

自家製羊肉

自家製印度奶昔
自家製印度奶昔另設其他口味 , 我打算下次試印度奶茶味 .
招牌流心芒果布甸配濃郁甜薯忌廉
最後來個甜品 , 來個招牌流心芒果布甸配濃郁甜薯忌廉 . 雖然賣相不如味道好 , 但食落真係好得 . 甜薯忌廉加芒果布甸同脆脆配合得天衣無縫 , 口感香甜軟滑之餘 , 脆脆又能滿足咬口 . 在此強烈推介 .
埋單時亦有驚喜 . 老闆娘在手寫單上畫了個卡通 , 心思十足 . 如此的貼心程度相信只有小店才能做到 . 一個讚 .

整體而言 , 此店值得一試 .
2015-07-26
自家製羊肉