2020-08-29 2805 views
📌 Sonne CAD~大坑近排大坑有好多新開嘅咖啡店😍嗰時食完順興茶檔就順便去埋呢個人氣打卡點📸就咁睇個門面真係好似歷史文物 古色古香不過實際上的確係古董 有百年歷史😱入邊嘅設計都好有心思 空間感十足一樓有少量座位 亦可以喺Bar枱見到咖啡師調製咖啡☕️二樓亦有座位提供比客人飲咖啡 暗黃燈為呢個空間帶來溫馨嘅感覺🤩米白色嘅牆身配上用紙皮做嘅家具令裝修好簡潔 別有一番風味😗雖然我都唔係特別識咖啡 但係老闆好有心機咁介紹每一款嘅咖啡😆主打手沖、虹吸同滴濾其他國家嘅咖啡豆🙌🏻而且每一款咖啡都會詳細文字介紹味道 可以清楚知道咖啡豆嘅產地、農田同處理方法 真係好專業呀👍🏻不過呢間咖啡店係冇提供食物 最好食飽先嚟啦!1️⃣ 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗼𝘀 $𝟰𝟲今次揀咗呢款嚟自巴西嘅咖啡豆🇧🇷其實係巴西最傳統嘅咖啡😂酸道相對上較低 傾向於圓潤~份量都幾大 可以飲到四小杯飲落覺得都幾苦 好濃咖啡味🤔如果本身飲唔慣咖啡沒奶沒甜度嘅人應該會覺得味道好難接受🤭💡整體嚟講 本身鍾意飲咖啡嘅人應該會好鍾意呢度 而且好慢活享受🤩適合咖啡迷 可能我唔太識欣賞🤣如果想試世
📌 Sonne CAD~大坑

近排大坑有好多新開嘅咖啡店😍
嗰時食完順興茶檔就順便去埋呢個人氣打卡點📸
就咁睇個門面真係好似歷史文物 古色古香
不過實際上的確係古董 有百年歷史😱
入邊嘅設計都好有心思 空間感十足
一樓有少量座位 亦可以喺Bar枱見到咖啡師調製咖啡☕️
米白色嘅牆身配上用紙皮做嘅家具令裝修好簡潔 別有一番風味😗
主打手沖、虹吸同滴濾其他國家嘅咖啡豆🙌🏻
真係好專業呀👍🏻
不過呢間咖啡店係冇提供食物 最好食飽先嚟啦!

1️⃣ 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗼𝘀 $𝟰𝟲
今次揀咗呢款嚟自巴西嘅咖啡豆🇧🇷
其實係巴西最傳統嘅咖啡😂
酸道相對上較低 傾向於圓潤~
份量都幾大 可以飲到四小杯
飲落覺得都幾苦 好濃咖啡味🤔
如果本身飲唔慣咖啡沒奶沒甜度嘅人應該會覺得味道好難接受🤭

適合咖啡迷 可能我唔太識欣賞🤣
如果想試世界各地唔同嘅咖啡 同本身對咖啡有一定程度嘅興趣便可一試~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6/10
性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6/10
✄------------------------------✄
🍴: Sonne CAD (大坑)
📍: 大坑新村街16號地舖
🔍: 11:00-19:00(Mon); 10:30-19:00(Tue-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie大坑
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式