2023-08-08 2841 views
第二街好多舊樓,但現在已經變成一條文青食街,以咖啡店數目最多,「Hemma」是近期幾熱嘅一間。適逢午後時間,客人雖然唔算多,但係我都滴住汗等咗15分鐘,天氣酷熱,等位嘅地方都幾曬,我就過咗對面咖啡店門口企都差不多才過回來。店舖細細,樓下只係坐得六個客人,店內嘅窗大又名亮,文青感覺好濃。可能餐牌唔多,待應哥哥叫我們站一邊睇完放回原位,然後自己俾錢點。其實細心會發覺芝士蛋糕轉咗口味,現在多了夏日之選…芒果&檸檬味的,反而綠茶味消失了。☕️Hand Drip Coffee:那天special 係 Ethiopia Nutty,咖啡師好認真咁在面前用電子磅稱咖啡豆,然後磨,睇住佢再慢慢沖真係好治瘉。杯咖啡好香,果味重,好得👍🏻☕️Cold Brew Coffee:又係睇住咖啡師慢慢咁沖,好悠閒,係好放電嘅感覺。杯咖啡當然好飲喇👍🏻☕️Taiwan Four Season Oolong:朋友午後唔飲得咖啡,否則眼光光到天光,好彩有茶的選擇。茶師又係好小心稱茶葉,然後在佢面前慢慢沖,茶具很有無印風,熱水一沖,茶香就漂出,好清香。呢種係沖茶,不是泡茶,所以不會苦澀的。🍰Burnt Cheese Cake:

Hand  Drip    Coffee

Cold  Brew

Burnt  Cheese  Cake

🍰Burnt Cheese Cake:芝士味淡淡的,但蛋糕好綿、好軟,食多件都仲得。

地方雖少,但好舒服,但不宜坐咁耐,因為外面多人等位,你要抱住為咖啡而來嘅心情,嘆完杯咖啡好走喇😅。

順帶一提,訂蛋糕🎂需要一個月,有心訂就要記住!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
Hand  Drip    Coffee
Cold  Brew
Burnt  Cheese  Cake