2019-06-14 551 views
今日星期五, 特意來到灣仔既Cafe&Meal MUJI 食lunch。平時對MUJI  既印象, 都係賣日系生活用品, 所以MUJI 連餐廳都開埋真係令人驚訝!我1點3度到餐廳, 竟然可以1點半度入座, 所以其實遲少少食lunch係著數少少, 唔洗同人逼。入到餐廳, 木系主調俾我感覺親切舒服, 好放鬆而且冇擠逼既感覺。入座後就揀野食, 佢其實有FOUND Deli (好似係按每季轉一次) 同埋X品料理套餐, 大概就似"兩/三送飯", 不過係高級版咁。好似講到好頹添 XD 但係你睇埋落去先啦 ! 本身我諗住幫朋友叫埋佢想食咩, 但係個侍應向我再clarified 返係我定我個朋友要點既餐, 從而確保上菜上得岩。唔收加一既情況仍保持如此細心, 對我而言真心impressed!今次我揀三品料理套餐, 2個冷盤 (香橙甘荀汁菠菜仔沙律, 羅望子醬汁露筍厚燒玉子) 1個熱食 (黑醋醬豚肉), 做個"三流食客"1. 香橙菠菜沙律: 沙律中既清泉。冇Salad dressing, 只用香橙甘荀汁提鮮, 中和菠菜苦味。呢個係最有驚喜, 且越食越開胃。2. 羅望子醬汁露筍厚燒玉子: Again。我對羅

三品料理套餐+琉球紅茶

2. 羅望子醬汁露筍厚燒玉子: Again。我對羅望子認識唔深, 唔知係咩味。不過感覺呢個玉子真係好大舊, 食落去亦幾滋味。

3. 黑醋醬豚肉: 相比下, 呢個熱盤就比較失色, 因為豚肉有少少難咬。不過甜甜酸酸既黑醋救返佢, 送飯幾夾。

講真, 佢既擺盤咁精緻, 令到本來只係識將成碗飯倒係口既我來講, 都會去慢慢享受呢餐料理。

希望下次有錢就試Found DELI系列!
2019-06-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch