2017-08-04 2526 views
今晚家人為我太太生日,我們一行十人為了方便老人家 邊到香港仔鴨脷洲邨 的誠信海鮮酒家吃晚飯慶祝, 家姐負責點菜, 打比較正我口味, 點了多道我最愛的菜式, 還買了生日蛋糕,太太當然很開心。第一道是粟米魚肚羹, 味道不錯,魚肚及粟米嘅的分量令很有質感, 口感相當好。第二道菜是乳豬,乳豬皮脆香口, 配上乳豬醬或沙糖, 非常好味, 愛吃乳豬的我 和太太 都讚不絕口。第三道菜是麻油海蜇, 麻油味香,海蜇爽滑。第四道菜菠蘿咕嚕肉, 咕嚕肉的甜酸味很也很誘人, 菠蘿亦都予人清新嘅感覺,素來愛吃菠蘿咕嚕肉的我,人也忍不住多吃幾件,雖然很多次中式菜館都有菠蘿咕嚕肉,但誠信的菠蘿咕嚕肉的確很出色。第五道菜是西蘭花炒帶子, 帶子雪白幼滑, 以西蘭花的非常幼嫩, 用蒜蓉炒帶子西蘭花幾清而有保持到食物嘅原味。第六道菜是清炒菜心,菜心很幼嫩, 純粹清炒更能顯出菜心嘅原味。雖然菜式雖簡單,更顯廚師嘅炒功了得。誠信更送紅豆沙作為糖水, 加上侍應服務周到, 給人親切嘅感覺, 是一間值得推薦嘅小店。

第三道菜是麻油海蜇, 麻油味香,海蜇爽滑。

雖然菜式雖簡單,更顯廚師嘅炒功了得。