2024-06-13
《Mokumoku Yakiton - 尖沙咀》同三五知己食串燒最正就係配埋酒精🤓所以如果去居酒屋食串燒,我必定會叫返杯highball又或者燒酎的🫶🏻呢一間位於尖沙咀嘅居酒屋專門食豬肉串燒,好多豬嘅特別部位呢度都有得食😌當然啦,除咗豬串之外,餐廳都有牛同雞嘅選擇的😉當日兩個人傾吓偈又飲下酒,唔覺唔覺食多咗添💁🏻♀️芥末八爪魚 $48前菜我哋叫咗一道送酒嘅芥末八爪魚,Wasabi味道微微刺激,辛辛辣辣咁幾得意💁🏻♀️豬生腸串 $34平時食生腸多數都係食涼拌嗰一種,用嚟燒嘅話個質感幾特別,有點爽口😋食落唔會有奇怪嘅味道,鹽燒嘅感覺幾原始,但係咁樣可以帶得出食材本身嘅質感同味道💁🏻♀️豬肚串 $36胡椒豬肚湯就成日飲,但係用豬肚嚟做日式串燒又係第一次試,食落彈牙同埋爽口,帶有微微甘香,不過我就覺得佢冇豬生腸咁惹味🤓💁🏻♀️豬頭肉串 $30鍾意食肥美口感嘅人應該會好鍾意豬頭肉,入口充滿油香,令人非常guilty😌 💁🏻♀️厚切白金豚肉 $48其實就即係豬五花肉,有肥有瘦嘅位置,食落多層次又有口感,同樣係由香味滿滿,不過佢肉嘅部份會多少少,食落冇咁肥膩,但係同樣好香口💁🏻♀️日本青椒芝士豬肉卷
💁🏻♀️芥末八爪魚 $48
💁🏻♀️豬生腸串 $34
💁🏻♀️豬肚串 $36
💁🏻♀️豬頭肉串 $30
💁🏻♀️厚切白金豚肉 $48
💁🏻♀️日本青椒芝士豬肉卷 $38
食咗咁多較為油膩嘅肉類,之後就食少少含有蔬菜嘅串燒先,用咗薄切Parma Ham包住青椒同芝士,捲埋一齊一啖食香味十足,青椒嘅草青味可以有解膩作用,微微清新
💁🏻♀️韭菜泡菜豬肉卷 $38
同樣地用咗薄切嘅豬肉片包住韭菜同泡菜,今次呢一件豬肉卷微微帶有辣味,同樣咬落有多重嘅口感,鮮肉嘅油香,之後就到韭菜同泡菜嗰種爽口嘅質感,一啖食晒所有食材有爆汁嘅感覺
💁🏻♀️鹽燒大蝦串 $98
呢個大蝦真係好大隻,用咗鹽燒嘅方式製作,大頭蝦個頭入邊有好多橙色嘅蝦膏,味道甘香細滑,如果蝦肉食得出好新鮮,因為佢嘅肉質非常爽口,輕輕點鹽食已經好好味
💁🏻♀️黃花魚一夜干 $258
💁🏻♀️芝士翠肉瓜 $28
又係一道蔬菜嘅菜式,翠玉瓜經過燒烤之後會有好多汁水,上面放咗燒溶咗嘅芝士調味,簡簡單單已經好好食
💁🏻♀️燒菠蘿 $38
食咗好多鹹嘢,我哋叫咗個燒菠蘿做甜品,菠蘿嘅面層放咗砂糖在燒香形成焦糖脆脆,同菠蘿香甜嘅感覺相輔相成,令人想encore多一份啊
💁🏻♀️姜汽水割燒酎 $78
原來薑味嘅燒酎好香甜,酒精濃度唔算好高,不過十分解渴,食完咁多肉類同埋鹹點最適合飲返啲味碳酸嘅酒精飲品
💁🏻♀️巨峰梳打 $38
朋友當日唔飲酒,叫咗杯巨峰梳打,所以去居酒屋其實唔一定要飲酒嘅,飲果汁梳打都係唔錯嘅選擇,但係我個人覺得個味道比較簡單