因為阿媽同朋友出國旅行咗,淨係留低我同阿爸喺屋企,我哋晚餐就要自己處理啦,因為阿媽去咗日本,我哋都決定搵間日本餐廳食晚餐,就揀咗呢間紅葉茶屋,啱啱又有雙人套餐,啱啱好夠我哋父子食飽。佢哋一個set menu包咗前菜到甜品飲品,睇落真係好抵食。飲品我要咗奇異果雜莓茶,睇起嚟好特別,飲落去又好開胃,又唔會太酸,甜度非常啱。然後阿爸要咗百香果茶,飲落去非常清新爽口。前菜上嚟阿爸就驚艷到,有龍蝦沙律同一啲高級小食,睇到我都流曬口水,食落去同賣相一樣都非常好食,主要就係新鮮,就拿沙律嚟講,裏面嘅蔬菜非常清爽,然後龍蝦嘅鮮味好濃,加上小食裏嘅刺身,一啲魚腥味都冇,可知係幾新鮮。阿爸要咗牛肉壽喜燒,落料好足,湯汁都充滿咗食材嘅精華,香甜濃郁,牛肉煮得都好爛,阿爸唔會咬唔動,配米飯好好食。我自己叫咗味噌拉麵,裏面有叉燒蔬菜。我特別鍾意佢哋嘅味噌湯汁,拉麵滿滿吸收咗湯汁,每一啖都好入味,一啖湯一啖麵好正。甜品阿爸食嘅係抹茶白玉,本來擔心佢會食唔慣,但最後佢幾鍾意嘅,佢話就感覺似食緊香茶味嘅湯圓,我自己就叫咗限定口味嘅軟雪糕,非常好食解膩。