今次想講下我呢個星期最後嘅堂食午餐~ 係我想食左好耐嘅北京填鴨🤩 已經成一年無食啦🥺~ 今次就book左古琴雅苑 同屋企人好好歎下佢個午市套餐😋⠀⠀👨‍👩‍👧‍👦午市全包宴-四人套餐A $668⠀⠀🌸桂花烏龍🍵⠀本身店員問我開咩茶嘅時候,淨係聽到好多花茶、玫瑰花茶同烏龍茶,無屋企人平時飲茶飲開嘅普洱,所以就求其叫左烏龍😂 佢黎到真係勁有驚喜🤩 桂花味勁清香又濃郁,而且無諗過同濃味嘅烏龍都好夾,不但無蓋過烏龍本身嘅香味,而且又令到個烏龍茶清新左好多,令人心曠神怡💗⠀⠀🍶花雕醉雞🐔⠀本人認為呢個係比較遜色嘅一個菜色~作為頭盤,雖然雞肉都好嫩滑,又夠瘦,無多餘嘅脂肪同肥膏~而雞皮都好薄身,又唔會有多餘嘅油脂🥰 不過我嫌佢花雕味唔夠重,食左第二啖同要睇一睇返menu先知佢原來係花雕醉雞~我覺得可以重返少少花雕酒味,咁會更加惹味😋⠀⠀💦蔥油海蜇拌黃瓜🥒⠀呢個係另一個頭盤,海蜇同青瓜佢都整得好爽口,青瓜更係爽脆😍 用左蔥油同埋芝麻令到成個冷盤香同惹味更多,而且亦無過油過鹹~非常醒胃🤩食完令人食慾大開,準備再戰main dish💗😋🍴⠀⠀🦆一口酥👅⠀食北京填鴨之前,佢就提供埋一口酥比我地食🙏🏻~佢其

👨‍👩‍👧‍👦午市全包宴-四人套餐A $668⠀

💦蔥油海蜇拌黃瓜🥒⠀
蔥油海蜇拌黃瓜

🦆一口酥👅⠀
一口酥

食北京填鴨之前,佢就提供埋一口酥比我地食🙏🏻~佢其實係烤到非常酥脆嘅烤鴨皮~餐廳提議我地可以點甜酸醬/糖食~ 個人覺得鴨皮烤得好香脆,無多餘嘅油份,但食落口卻有烤鴨嘅油香味🤩另外,其實佢係脆到入口即溶,而且同甜酸醬真係絕配🤩⠀

🐤北京烤填鴨(半隻)+鴨卷餅🌮⠀
北京填鴨

⭐️⭐️重點黎啦⭐️⭐️ ⠀
book佢嘅時候其實都已經研究過到時叫邊款菜式,當然唔少得佢嘅招牌菜北京填鴨啦😍 ⠀首先黎到嘅時候已經烤鴨味已經芳香撲鼻😋 北京填鴨烤得又係皮脆肉嫩🤩 又係無多餘嘅油脂,但亦都唔會烤到乾巴巴好柴咁~佢依然燒到鎖緊肉汁,一咬落口啲肉汁爆曬出嚟😍又juicy又油香味滿滿,齒頰留香💗個人覺得質素真係幾高🤩🤤⠀就咁食唔點醬都非常滋味😋⠀

佢係附送埋包皮,所以可以整片皮鴨黎食🤩(等左好耐啦!)佢有京蔥、青瓜、同哈密瓜比你夾住同烤鴨一齊食🤤 講真真係第一次食片皮鴨係夾哈密瓜😂⠀但係其實又唔會好odd喎😳香甜爽口嘅哈密瓜加青瓜烤鴨連埋烤鴨醬同包皮黎食真係fresh勁多同冇咁dry🥰 我覺得咁樣無咁容易食到飽滯😂⠀

❤️同埋其實佢半份嘅北京填鴨份量係勁多!好多片,我諗有20幾-30片~之前無諗過半份都有咁多,仲驚唔夠食叫多左半份......結果多到要打包😂 而包皮一盤都有12塊,感覺都比其他京菜店嘅多😳⠀

💦 開水白菜🥬⠀
開水白菜

一開始真係以為係白烚白菜仔😂 好彩原來係雞湯津白🥰 湯底勝在夠清夠健康,無味精無添加咁,而津白都索哂湯汁嘅精華,好入味💗⠀

🧡紅燒獅子頭🦁⠀
紅燒獅子頭

首先個紅燒汁都幾有味同幾香蠔油味,亦唔會過鹹~其次個豬肉球都幾有咬口,都算彈牙~無一夾就散🥰 肉質都算鮮嫩有肉汁,都無柴皮~而且配菜同獅子頭都燴入哂味~⠀

🦆古琴鴨肉炒飯🍚⠀
古琴鴨肉炒飯

呢個係無expect過咁好食🤩 炒飯不但炒至金黃色,而且亦無過油,炒到飯粒同蛋粒都粒粒分明🥰~而鴨肉就係用左北京填鴨啲鴨肉去炒~所以成個炒飯好香烤鴨嘅油香味。除左烤鴨肉粒,佢落埋啲烤鴨皮去炒,因此會喺飯入面食到脆皮😆⠀

另外最特別嘅地方係:佢加左啲四川大頭菜去炒🤩我真係第一次食呢種菜~呢種菜味道真係幾得意,佢係有少少欖菜嘅鹹香味但又無欖菜咁重味~加左入炒飯真係令到個炒飯嘅味道昇華咗好多同香好多,口感多重且豐富~就算食飽左都令人食指大開繼續食🙈 最後我地都清哂左佢🥰⠀

🇮🇹 意大利黑醋骨🖤⠀$98⠀
意大利黑醋骨

其實都無諗過京菜竟然會有呢道fusion菜😂 其實我好個人本來唔太鍾意黑醋因為之前另一間餐廳係整得太酸...但佢呢個黑醋整得反而係偏甜😳 自己其實覺得還可以,因為排骨又唔韌,外皮都烤得香脆,而且都尚算入味~不過屋企人就嫌佢太甜而無左黑醋嗰種酸味🙈⠀

🥟南翔小籠包🥟 $62 ⠀
南翔小籠包

小籠包都皮唔算太薄但勝在餡靚🤩🤩包入面都有好多鮮甜嘅湯汁🥰而肉餡同湯汁都食唔到有味精味~所以一啖連埋餡食,啲肉汁喺口入面爆哂出黎😍嗰個感覺真係覺得好juicy好滿足🥰⠀

其實overall都覺得北京填鴨同埋個鴨肉炒飯最好吃😋果然係間出名食鴨嘅地方🥰兩道菜啲鴨肉都冇腥羶味😍但散發住陣陣嘅油香味😋真係名符其實食北京填鴨嘅好地方😆 ⠀
佢午市都有做午市外賣套餐,見$50-$60就有個飯😍其實尖沙咀地段黎講都叫抵食嫁啦🤩 尖沙咀嘅打工仔可以不妨考慮吓~⠀
2020-07-27
$266 (Lunch)
桂花烏龍
蔥油海蜇拌黃瓜