2006-12-11
我真係唔多種意批評人。通常出外食飯,食物唔係太好,我都"gu"一聲吞?佢,最多下次唔去囉。但係今日同屋企人去留家食晚飯,食到一肚氣,真係不吐不快。我都明白,每個廚師都有佢?長處同短處,亦都未必每個煮法都合所有人的口味,但係我最唔可容忍?就係?藐視客人?服務態度。我?點?六道菜,第一道??煎蠔真係好難食,腥到好似平價蠔豉。咁我?好禮貌咁同個waiter反映下。點知個侍應唔單只無反應,淨係講?聲“哦”就當我?無到。然後仲係我?後面細細聲話我?“無知”!嘩,Excuse me.... 我?雖然唔係餐餐食蠔,但係幾廿?人食蠔都不少,新唔新鮮一口咬落去都知啦。都算啦,期待其他?菜會好食?。點知後來?玫瑰雞、〈肝膽相照〉、留家骨同竹笙百合,全部都平平無奇。隻雞唔夠滑,好似其他openrice?網友所說,味道似豉油雞。個肝膽相照話係鵝肝醬炒,味道似豬潤炒菜,賣相十分難睇,同我老婆屋企炒?不相百仲。至於個留家骨,好似茄汁撈煲湯豬肉,叫我?好無奈。竹笙百合不過不失,似過年我阿?煮果?。全餐只得碟肉絲炒麵比較有一般酒樓應該有?水準-- 注意,係中低級酒樓?水準。而全餐做“伴菜”?有?waiter係我?後面
都算啦,期待其他?菜會好食?。點知後來?玫瑰雞、〈肝膽相照〉、留家骨同竹笙百合,全部都平平無奇。隻雞唔夠滑,好似其他openrice?網友所說,味道似豉油雞。個肝膽相照話係鵝肝醬炒,味道似豬潤炒菜,賣相十分難睇,同我老婆屋企炒?不相百仲。至於個留家骨,好似茄汁撈煲湯豬肉,叫我?好無奈。竹笙百合不過不失,似過年我阿?煮果?。全餐只得碟肉絲炒麵比較有一般酒樓應該有?水準-- 注意,係中低級酒樓?水準。而全餐做“伴菜”?有?waiter係我?後面持續?“輕私細語”,?容包括話我?“唔識?”、“點解夜晚食炒麵(咁佢又擺係個menu度????)”、等等。
最後埋單盛惠605蚊。我同老豆爭俾錢,個侍應居然係后面話我“假”。大佬,我屋企家事都要插嘴?我?成家人食完出?都滿肚氣。六百蚊都唔知食??乜?。最恐怖?係,我妹夫返到屋企又屙又嘔。奉勸大家,生人勿近留家,此店改名,名副其實,“流”家。