2018-02-28 1366 views
今日難得早收工,同久未見面既朋友去左觀塘搵食。行完shopping mall,大家未係好餓,朋友又唔想食啲連鎖野,就上網search下工厦區有無咩比較有趣既餐廳。搵到呢間叫give me 5既restaurant/ bar,又有得篤波掟飛鏢,就決定散步過去試下佢。去到附近已經見到大大個招牌,唔會盪失路。餐廳係5樓,一出𨋢轉右就係喇。星期四晚,位置唔算近商場既餐廳都坐半滿,有長枱,適合一班朋友黎食。好好彩,餐廳仲有啲靚既卡位比我同朋友坐。窗外望住觀塘繞道,景觀不錯。menu係用部tablet展示,操作簡單方便又環保。雖然坐低後掛住同朋友傾計聚舊,但啲staff都好好無催我地嗌野食,傾完一輪後,終於諗好嗌咩,staff就馬上過黎幫我地take order。我地2個女仔未算好肚餓,但又乜都想試所以就簡左一個4 course meal再單點一個main course。健康啲,進餐期間淨係飲水。餐廳都好貼心,每枱都有一樽室溫水係到,唔係凍水呢點係咁凍既天氣下感覺份外體貼!點完餐,又傾一輪,蒜蓉包就馬上送到喇!佢細細塊,岩哂我地呢啲乜都想試,但又食得唔多既人。好脆口,蒜香味濃!食完左,staff就

去到附近已經見到大大個招牌,唔會盪失路。

餐廳係5樓,一出𨋢轉右就係喇。

食完左,staff就過黎收盤,4course既一盤亦都好快送到。

一盤Parma ham with salad.
salad係bell peppers粒粒,用parma ham包著食,別有一番風味👍🏻
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律

二盤fish chowder.
好香濃既奶味!仲有啲脆脆面包糠,正!
周打魚忌廉湯(set)

收完二盤,又一輪談天說地,傾下傾下,正盤就黎喇!兩個main分別係 帶子松露意飯 同 安格斯排。

Angus rib eye - medium well
嗌7成熟真係岩岩好!調味做得好好,唔點汁都已經好好食。牛排sealed得好好,外層微焦脆口,切開做到7成熟,保留肉汁。每一淡都細嫩可口!
美國安格斯肉眼扒(10OZ)配野菌燒汁

Scallop truffle risotto
朋友同是喜愛松露香氣之人,一見到呢個risotto就異口同聲話想食!其實truffle risotto 仲有一個平民啲既素食選擇,但見咁耐無見,就決定叫有帶子既黎試下。

risotto好香,奶同松露既味配合得好好,唔會話其中一樣太重而搞到食唔到另一隻味。

帶子係刺身grade,可生食既帶子,表面做左煎封處理,煎封同牛排一樣做得好好。
黑松露北海道帶子意大利飯

經過一翻努力後,2個main course都食左9成有多,但諗到仲有甜品course就決定留肚食甜品

Cheesecake with ice cream.
好精緻既一份甜品,食完又滿足到食甜品既興致,又唔會有食太多既罪惡感。

朋友嗌左cappuccino配甜品,咖啡都好香,而我就驚會訓唔著,無叫餐茶繼續飲水。
芝士餅配雪糕
2018-02-08
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
周打魚忌廉湯(set)
美國安格斯肉眼扒(10OZ)配野菌燒汁
黑松露北海道帶子意大利飯