2022-03-01
今天是最後一天唔洗打針都有堂食,所以約了幾條屯門昔日的老友,陪佢地食可能人生中"最後的堂食",哈哈。純粹貪方便,加上其中一個友人食過,都話唔錯幾好,所以揀咗這間"貎似茶餐廳""飯聚(要隔枱坐,慘慘豬)"。聽友人說,這裡的牛扒餐,質量可以。由於首次光臨,故抱著白老鼠心態,揀咗牛扒餐中,價格比較平的一款"美國牛小排餐"。落單之時,也順便問一下服務員,是否會好多"筋",難以咀嚼。可是,服務員不太敢答,雖有叫了名牌上,職稱"副店長(經理?)"過來講解。意想不到的是,他竟然能用簡單的言語,描述餐牌上四款不同扒餐的大約分別。由於是AA制,我唯有冒較低風險,揀咗尾二低價的扒餐。日前捐咗血,好需要補充下含鐵質量較高的牛肉補下身先。美國牛小排餐 $187餐湯:嘩,嚟到之後,賣相簡直改寫我對茶餐廳鋸扒的印象:擺盤都算豐富,托底是份量充足的蔬菜,伴碟更有非常多的炸薯塊。細看之下,我做碟上的三大塊熟牛排,應有約至少200克之多(煮熟至7成),肯定夠我飽啦。鋸開之後,睇下血肉和熟肉分佈,竟然能和我要求+理解相近==>7成熟,就是外層熟晒,裡面約5成的核心肉質,呈現深粉紅色,按壓之下,並沒有血水流出。我估
美國牛小排餐 $187
餐湯:
美國牛小排餐
鋸開之後,睇下血肉和熟肉分佈,竟然能和我要求+理解相近==>7成熟,就是外層熟晒,裡面約5成的核心肉質,呈現深粉紅色,按壓之下,並沒有血水流出。我估廚房的烤肉功夫應該都幾好喎。
我坐下便即叫牛扒餐。佢哋幾位只掛住傾計,講講吓就到咗下午茶時間。原來下午茶又好抵食。我叫約2百元的錢,雖然真係好好食,但有少許肉赤。
講番我份牛排餐,從相中份量可見異常的足夠。眼見好鬼多,可能都食唔晒,故叫咗另外兩位未食過此店的牛排/牛扒,切少少比佢地評測下。各自食咗一小塊後,都異口同聲說,EEE,幾好味喎,牛味夠又唔蘇。下次食嘢可以有多個選擇啦。
迷你焗豬扒飯 $45
迷你焗豬扒飯
松露野菌煙三文魚意大利粉 $46
松露野菌煙三文魚意大利粉
另外的兩份餐,由於我只眼看無食,味道不清楚,但眼看都幾唔錯。我手多試下"摷下"個焗豬飯的豬扒嚟睇,嘩,起晒骨,夠喎心方便喎。另,放在飯上的芝士也算足夠,端到枱時有一陣濃烈的芝士味釋出,以42元的價格來說,已比很多連鎖的"大XX"快餐店好好多架。
公司三文治$45
公司三文治
最後一定要講下個"公司三文治"下午茶餐,賣相簡直一絕,竟能做到和餐牌中的相片有九成似,好難得喎。麵包烤得夠濃,香口。而最命的是,向來我食過十間有十間的公司治,只是夾雜廉價單薄火腿片,再加火許蔬菜,再加一隻蛋的公司治。在此店豈有此理將隻蛋換成"煎豬扒",我分咗一解食下試味,真係好夠飽足感呀。可以咁講,這份公司治,絕對比大型連鎖店的公司治來得"絕對更好味和飽肚"。
餐牌 :