2021-05-14 231 views
疫情下無得去旅行,總要周圍搵下異國美食止下癮,鍾意去台灣夜市嘅我,除咗滷味之外,鹽水雞亦係賣飛佛,之前去葵涌廣場,經常黎呢間ET鹽水雞,非常有台灣本土風味。今日黎到上水見到開咗分店,梗係買返盒返屋企同老婆一齊嘆啦。我地揀咗兩個一人餐,有雞及三款配菜,呢度嘅好處係雞胸、雞腿及雞翅可以自由配搭,咁就可以試晒唔同部位嘅雞啦。兩盒我地都揀咗雞胸加雞腿,其中揀咗貢丸、蟹柳及豬耳,雞腿肉好鮮嫩,而雞胸肉亦都唔鞋,爽口嘅豬耳令全盒雞更有口感,小辣之下越食越開胃。另一盒配菜揀咗白雲鳳爪、白蘿蔔及黑木耳,都係要咗小辣,鮮甜嘅蘿蔔吸收咗辣辣地嘅汁,更加惹味。雖然可以加十蚊有冷麵,但一盒餸嘅份量都算幾多,唔需要加都已經夠飽,而得閒買返盒黎加餸都算唔錯。

2021-05-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)