2019-09-06 764 views
昨日同媽咪行將軍澳廣場,陪她買定旅行日用品, 呢度真係好方便, 有幾個商場連埋一起可以行足一日。 行到咁上下都係時候食午餐, 我們到桂花小幸吃台灣菜。 唔知大家有冇一個習慣, 我好多時經過店舖門口想入去食嘅時候都會睇一睇openrice嘅評論, 見到桂花小幸都有好多讚好, 一於同媽咪入去試下。店內裝修風格以文青概念為主, 配上以木為主的傢俬特別有文藝氣息。 首先點了兩杯台灣特飲夏日水漾鮮果茶$30, 芝士奶蓋桂花烏龍茶$28。然後就點餐~台灣烤香腸$28, 椒鹽花枝丸$23, 滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯$65, 加配小食手拍小黃瓜$12, 三盛紅燒牛肉麵$68。滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯~ 一碟有四大就豬手,炆得好淋又入味,絕對可以補充骨膠原。手拍小黃瓜~ 清新的小黃瓜配上醋汁, 很喜歡這個餐前小吃,特別令我開胃。上湯浸時菜~ 清清地非常健康。三盛紅燒牛肉麵~有腱心牛肉(金錢展),牛腩,牛丸,腱心牛肉和牛腩雖然炆得好腍,但唔夠入味。 牛腩比較大舊, 如果可以切細少少就比較好。 牛丸味道普通,但口感算彈牙。 點了清燉湯底可惜唔夠熱, 麵的質地偏軟,唔夠彈性。椒鹽花枝丸~ 沒有

上湯浸時菜~ 清清地非常健康。
滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯

滷水豬手

三盛紅燒牛肉麵

椒鹽花枝丸~ 沒有椒鹽味道,但花枝丸煙韌彈口。
椒鹽花枝丸

台灣烤香腸~ 很喜歡吃台灣香腸, 每次到台灣餐廳必點。
台灣烤香腸

夏日水漾鮮果茶~ 有很多新鮮水果向裏面, 但味道偏甜, 我唔記得叫少甜呀!
夏日水漾鮮果茶

芝士奶蓋桂花烏龍茶~ 飲到桂花烏龍茶的 茶味, 芝士奶蓋的味道唔夠濃郁,但清清地還可以接受的。
芝士奶蓋桂花烏龍茶

整體來說對桂花小幸的印象幾好,食物質素中上,款式多,店內環境舒適,價錢平民化,最開心係冇加一服務費。

2019-09-05
$127 (Tea)
滷水豬手飯定食配上湯浸時菜及白飯
滷水豬手