2015-09-11 598 views
朋友提議請我來這間可愛的 High Five 餐廳食生日飯,我上 Openrice 看見店舖裡的公仔裝飾又幾得意,於是便答應了。週一晚上的 High Five 居然只有我們幾個女生,確實有如包場的感覺,所以在上菜之前,就幫枱面的得意盆栽和牆壁影下相先。呢度的公仔圖案好卡通,亦都好有可愛少女味道,真係好岩幾個女生一起聚聚。只可惜 menu 的選擇實在太少,加加埋埋大概只有 20 款菜,飲品就多些,不過反正女生們都有選擇困難症,胃口本來都唔大,所以在這少少的選擇之中,好快就揀好菜和飲品了。呢度的 menu 以西餐為主,首先來個巴拿馬火腿無花果沙律。賣相都幾靚喎,巴拿馬火腿薄切,鹹鹹地幾好味,側邊的蜜瓜都幾清甜多汁,而無花果又係另一種清甜的味道,整體的味道都幾清新。忌廉木魚薯皮係我指定叫的,因為我好鍾意食薯仔。薯皮焗得幾香幾脆,既有creamy的焗芝士,仲有薄薄鹹鹹又乾乾地的木魚,正好點綴淡淡地的薯仔味。側邊的芝士忌廉比較淡口,所以我覺得唔駛點醬已經夠晒味。秘製燒烤醬雞翼,外表炸得好靚又唔油,皮脆肉質都幾滑幾juicy,就算無點附上的燒烤醬都好好味。而且仲有沙律菜,食落就更加健康啦。主菜首先

巴拿馬火腿無花果沙律
秘製燒烤醬雞翼
主菜首先海鱸魚扒配蕃茄汁,鱸魚厚肉又嫩滑,濕度都剛剛好,骨不多,所以食起來都好容易,蕃茄汁微甜微酸,不同出面食到一般的蕃茄汁,而且伴碟的蔬菜擺得好靚。
海鱸魚扒配蕃茄汁
海鮮扁意粉,意粉煮得幾爽口,不論乾濕度和軟硬度都恰到好處,青口、蝦、魷魚都幾大件,以香草和黑椒吊味,味道清新得來又唔會太寡。
海鮮扁意粉
因為這天返工實在身心俱疲,所以我一口氣叫了兩杯咖啡,在店員的介紹下,我要了呢兩杯好特別的咖啡:
咖啡 x 檸檬皮 (Romano),細細杯咖啡永遠是高濃度咖啡的特色,呢杯當然唔例外。我一大啖地飲下去,感到苦苦澀澀之中,還帶一點酸,真是跟我當晚苦澀的心情非常配合。不過飲了一大半,還未找到任何檸檬的蹤影。
咖啡 x 檸檬皮 (Romano)
原來寶物沉歸底,一塊檸檬皮沉下酸酸苦苦的咖啡杯底。
咖啡 x 檸檬皮 (Romano)
至於咖啡 x 雪糕 (Affogato),卻是苦中的一點甜。Espresso 和雲呢拿雪糕係分開上既。飲法可隨意發揮,可以一口雪糕再一口 Espresso,讓雪糕的甜中和一下咖啡的苦。又或者...
咖啡 x 雪糕 (Affogato)
把 Espresso 倒進雪糕球裡,這樣熱 Espresso,便搖身變成凍 Espresso,雪糕球亦漸漸地和咖啡溶為一體,看著雪糕球沉入咖啡裡,心裡感謝這杯雪糕咖啡為我的舌頭帶來苦中的甜美,亦感謝相識多年的好友們,在百忙之中每年都和我慶祝生日。
2015-08-24
Celebration