2022-04-17
朋友係潮州人,自從無左晚市堂食,都少咗出街食打冷,最近見到又社交平台有唔少人推介旺角呢間陳儀興尚潮樓,好似幾正咁,於是就拉埋我去試吓。朋友預先訂咗兩份手工菜,富貴石榴蟹賣相非常精緻,好似食緊西餐咁,用上蛋白皮包住蟹肉、蝦膠、豬肉等嘅餡料,充滿蟹肉嘅鮮味,加上清淡嘅蛋白湯汁,口感豐富得來,好有層次。打冷又點可以唔食滷水嘢呢?我哋叫咗一份鵝三寶,有鵝肉、鵝肝、鵝腸,底下仲有啲豆腐,滷水汁好香,但唔會太咸,最令我驚訝嘅係鵝肝入口即溶,好似食緊棉花糖咁,估唔到鵝肝可以有呢個質感,真係難以形容,鵝腸都好爽口,鵝肉肥美十足,三款都好入味。至於呢個豆醬煮海魚,用嘅係黃花魚,魚肉肥美有黃油,加上薑蔥同豆醬一齊煮,味道好鮮,有咸香。至於蝦棗併粿肉都好特別,兩款都炸得好香口,脆卜卜咁,粿肉係豬肉餡,味道有少少甜味,第一次食感覺好新奇。蝦棗就好彈牙,味道好香。另外天熱嘅關係店員都推介我哋飲薏米水,清甜得來,仲有去濕嘅功效,唔錯。而且味道唔會太甜,感覺啱啱好。整體來講食物質素都好好,而且環境舒服,感覺有啲古色古香,咁樣食精緻嘅中菜都係一種享受。