要講到Hong Kong 燒味 Style,一定唔少得叉燒,連家燕媽媽都食到合唔埋口既叉燒絕對係香港美食燒味類既Signature,但要食到真心好味既叉燒又唔係咁易搵到,今次專程黎到沙田就係要試下呢間個個都讚口不絕既【叉燒大王】。【叉燒大王】就開係沙田河畔花園D座地下,搭港鐵到沙田圍站下車,再從C出口步行約十分鐘左右即可到達。周邊都係形形色色既餐廳,但唯獨叉燒大王坐無虛席,店舖内坐位的確多,一入小店已經傳來源源不絕既歡笑聲,熱熱鬧鬧,令人感覺放心無壓力。叉燒大王係一間港式中菜飯店,店頭可以看到一串串美味可口的燒鴨燒鵝叉燒。除左有引以為傲既叉燒之外,仲有好多唔同既小炒、煲菜、河鮮等美食,淨係睇住份menu都流晒口水。主要就是為了叉燒而來,畢竟是叉燒大王嘛。🔹特選蜜汁叉燒王 $88先拔頭籌既當然係主角叉燒王,端上來果然是肥瘦適中且有點微焦的叉燒,吃叉燒不吃「肥燶」的話,不如不吃。例牌既特選蜜汁叉燒王同老公2個人食份量岩岩好,每件叉燒都沾滿蜜汁,甜甜既外層夾住鬆軟嫩滑既肉質,口感合格。最重要係叉燒製作火喉適當,平時最怕食到乾猙猙既叉燒,呢到既叉燒絕對燒得岩岩好。點解?!除了他們的叉燒使用肥瘦

主要就是為了叉燒而來,畢竟是叉燒大王嘛。
🔹特選蜜汁叉燒王 $88

特選蜜汁叉燒王

最重要係叉燒製作火喉適當,平時最怕食到乾猙猙既叉燒,呢到既叉燒絕對燒得岩岩好。點解?!除了他們的叉燒使用肥瘦適中的四川梅頭黑豬,與一般燒味店的叉燒只回爐一次不同,這裏會回爐兩次,因此特別美味。

🔹石窩生啫芥蘭 $68
另外叫多左兩款小菜,其中之一既係石窩生啫芥蘭,呢個名其實有點兒陌生,小女都係第一次食,味道有點像啫啫雞既感覺,分別就係主角係芥蘭,平時食清炒芥蘭多半都只有苦澀既味道,但石窩生啫芥蘭用左濃厚既醬汁製作,去除芥蘭原有既苦澀味,反而芥蘭都變得好惹味好有鑊氣,而且加上原粒蒜頭炒,更添香味。

石窩生啫芥蘭

唔太喜歡芥蘭既我今次都食到停唔到口。芥蘭一點都不會硬,有部份煮得偏軟身添!

🔹蜜薯牛仔粒 $88
另一款小菜係蜜薯牛仔粒,這道菜彷彿帶有神奇魔力,令一眾「食肉獸」變身「薯仔獸」,甫端上桌便一窩蜂把薯仔夾進碗裏,不消一秒又舉筷,向來受歡迎的牛柳粒頓時變成配角。

蜜薯牛仔粒

厚切既蜜薯雖然厚身大粒,但食落絕對軟淋淋,而且蜜糖既味道夠晒滋味,牛仔粒份量多肉感厚實,雖然平平凡凡但最緊要係好食,再復雜既菜式如果唔好食反而無意思。

🔹胡椒湯米粉
食小菜當然要叫返個米粉先夠滿足,叉燒大王既湯米粉充滿胡椒味道,比起淡而無味既米粉,食起黎滋味得多。
胡椒湯米粉

整張菜單用膳完畢,满足,整體來說,餐廳的食品頗有水準,做到色香味俱全,定價又合理,下回可以前來再吃啊!吃完美味剛好可以沿著城門河散散步,消化一下。
Type of Meal
Dinner