最愛波棒糖
叉燒包脆皮咬落多汁!
最愛波棒糖
Level 4
2025-09-05
Follow
上週六中午,同老公一齊去咗旺角盈館飲茶食午餐。一入到去,環境幾舒服,燈光柔和,唔會太刺眼,坐位都幾闊落,唔會逼夾。🍽️ 餐廳嘅裝修帶啲中式古典風,牆上掛咗啲水墨畫,感覺幾雅致。當日雖然係週末,但人流唔算太多,等咗大約10分鐘就有位,算係幾順利。👫 坐低之後,侍應好快就遞上茶壺同餐牌,服務態度都幾好,令人覺得好放鬆。
雪花墨西哥叉燒餐包
呢個餐包真係有驚喜!外皮鬆軟,上面灑咗啲糖粉,好似雪花咁,好靚。🍞 叉燒餡料夠多,味道甜甜哋,帶啲蜜汁香,食落好滿足。個包嘅口感外脆內軟,一啖咬落去,叉燒嘅香味即刻爆出嚟,真係好正!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
椒鹽魷魚鬚
魷魚鬚炸得金黃酥脆,外皮好薄,咬落去好脆口,完全唔會覺得油膩。🦑 椒鹽嘅味道調得啱啱好,唔會太鹹,帶啲微辣,好開胃。魷魚本身都好新鮮,彈牙有嚼勁,食完一碟都唔夠喉!⭐️⭐️⭐️⭐️
甫魚乾蒸燒賣
燒賣嘅皮薄餡多,入面嘅豬肉同蝦肉比例啱啱好,食落好鮮甜。🍤 甫魚乾嘅香味滲入燒賣入面,帶出啲鹹香,令整體味道更加豐富。蒸得啱啱好,唔
會太乾,口感好滑溜,真係好食到停唔到口!⭐️⭐️⭐️⭐️

真功夫潮州粉果
粉果皮薄餡靚,入面有啲花生、蝦米、豬肉同埋啲菜,味道好豐富。🥟 皮嘅口感好煙韌,咬落去好有嚼勁,餡料嘅味道調得啱啱好,唔會太鹹,帶啲微甜,食落好滿足。呢個粉果真係好有潮州風味,值得一試!⭐️⭐️⭐️⭐️

盈館桂花糕
最後食咗個桂花糕,清清哋,好適合飯後食。🌸 桂花糕嘅口感好滑,帶啲淡淡嘅桂花香,甜度啱啱好,唔會太膩。食完之後,口腔留低一陣清香,令人覺得好舒服。⭐️⭐️⭐️⭐️
整體嚟講,盈館嘅食物質素好高,每樣嘢都做得好好,價錢都算合理,兩個人食咗咁多嘢,埋單都係$300左右,真係好抵食!💸 環境同服務都令人滿意,絕對係一個好嘅飲茶選擇。下次一定會再嚟!
Like
Ratings