我發現香港人真心鍾意食泰國菜 而家飲食業咩環境大家都知 但唔少泰國菜一開就變人氣排隊店 啱啱喺op好奇搵新開業嘅泰菜有成24間Σ(Ꙭ )!呢間耀華力都係其中之一 開左喺PMQ附近 上環好食嘅泰菜真心多啊◦ 柚子沙律本人係勁鍾意食柚子沙律 呢間算係數一數二高水準.ᐟ‪‪‬柚子本身好好食 好飽滿又juicy又甜 仲要每件都大大件唔會好碎虎蝦大大隻仲要輕輕炸過 唔會無味淡茅茅調味酸甜適中 帶啲椰香~◦ 合艾炸雞之前喺泰國食過嘅炸/燒雞都覺得較乾 唔算好食 本身都無打算試 但店員推介就故且比次機會合艾炸雞係泰國南部合艾區嘅傳統料理 可以跟地道食法配糯米飯一齊食據說近年喺泰國引起左陣風潮 香港應該佢係第一間有得食?佢特色係無咩炸漿 用左多款香料醃 最後配埋炸紅蔥酥 食落唔會好油膩但都好香口 肉都比想像中濕潤◦ 泰式炒牛肉呢一道都係香港少見 類似打拋豬嘅變奏版 落左金不換炒同最啱配煎蛋配飯味道上相比無咁重香料味同無咁乾身 都幾唔錯 有啲汁送飯好正 可惜叫錯左走辣 如果唔係一定仲惹味另外用左USDA美國牛肉質肉味都好ok 切到bite size咁唔會太碎◦ 泰式奶茶 / 芒果椰子沙冰泰茶係好正宗 即
我發現香港人真心鍾意食泰國菜 而家飲食業咩環境大家都知

◦ 柚子沙律
本人係勁鍾意食柚子沙律 呢間算係數一數二高水準.ᐟ‪‪‬
虎蝦大大隻仲要輕輕炸過 唔會無味淡茅茅
調味酸甜適中 帶啲椰香~

◦ 合艾炸雞
據說近年喺泰國引起左陣風潮 香港應該佢係第一間有得食?
佢特色係無咩炸漿 用左多款香料醃 最後配埋炸紅蔥酥
食落唔會好油膩但都好香口 肉都比想像中濕潤

◦ 泰式炒牛肉
味道上相比無咁重香料味同無咁乾身 都幾唔錯 有啲汁送飯好正
可惜叫錯左走辣 如果唔係一定仲惹味

◦ 泰式奶茶 / 芒果椰子沙冰
泰茶係好正宗 即係偏甜嘅hahaha 等佢融一融就ok 欣賞佢無落色素 唔係橙色的
而沙冰都係店員推介 用左真芒果真椰子水整 真材實料ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )