2025-07-09
中環有一間以曼谷唐人街命名的泰國🇹🇭料理餐廳「耀華力」@yaowarat.hk ,新派型格裝修,帶點輕鬆摇滾既氛圍,由泰藉廚師主理,仲有精釀啤酒和創意雞尾酒🍸帶黎不一樣的泰式風味!🌟柚子沙律 Pomelo Salad $148🌟炸香了的大虎蝦,腰果,脆卜卜炸蒜同柚子肉配自家製泰式香草醬,好惹味!蒜香🧄好突出,香草醬的味道很適中唔會遮蓋本身食材的味道!🌟合艾炸雞Hat Yai Fried Chicken $148🌟泰國有一個區域叫「合艾」,炸雞係佢地一大特色,佢同一般炸雞有所不同,雞肉會先用香料醃好再炸,完成後配上蒜酥同紅油酥,雞肉潤不乾柴,還有一大特色是配糯米飯!🌟蚵仔煎Oyster omelette $138🌟雞蛋真係好鬆軟,蠔肉唔算有好但就每粒都大粒既,欣賞佢炸完都係乾爽,咬落個蛋到唔會有油咇出黎,味道方面咸度剛好,佢有配個辣醬,但我就覺得就咁食會理想一點!🌟Thai Collins $98/ Kaffir Me $98🌟店家推介了二款Cocktail 感覺好清新,同菜式都好夾!** 整體食物質素不錯,賣相同味道都很精緻,仲有幾款菜式我都好有興趣,留返下回再黎試下❗️#foodieh
🌟柚子沙律 Pomelo Salad $148🌟
柚子沙律
合艾炸雞
🌟蚵仔煎Oyster omelette $138🌟
蚵仔煎
店家推介了二款Cocktail 感覺好清新,同菜式都好夾!
#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #中環美食 #上環美食
#新派泰國菜 #精緻泰國菜 #耀華力 #合艾炸雞 #柚子沙律 #蚵仔煎
📍耀華力 (中環)
中環荷李活道108號CentreStage地下C號舖
Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻
如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕