leeddeborah1822
leeddeborah1822
Level 2
2017-04-27
Follow
一衆中環OL想找個價錢合理,環境舒適的lunch餐廳地方,真的不易

最近就發現業豐大廈2樓開了間新餐廳Cuisine Culture,門前放滿新張誌慶的花藍,似係剛新開無耐,望入去感覺都幾好……再望一眼lunch餐牌價錢又可以接受喎

所以隔了兩日,就約朋友一齊去試,新張關係,老闆娘Rebecca好熱情介紹及招待,老闆George正是大厨本人呢,店員不多,但每位都很有禮貌嘅

雖然新開無耐,未有太多人發現呢度,但12:30-1:00左右lunch高峯時段,都有六七成滿,勝在不用排隊等立即就有得入座位

店面座位感覺都幾舒適,好簡約休閒feel,兩排木枱之間都有比較寬敞的空間,枱面及座椅都夠闊,唔會感到逼逼劫咁,一坐落嚟個人自然就好relaxing到……原來陳設都是老闆娘同老闆的心思嚟

午餐時段有set lunch供應,價錢都算合理嘅

同朋友都想食清清地叫咗兩份紅魚柳配海鮮汁跟飯
可以揀餐湯或沙拉,我同朋友都忌生冷,所以叫了熱湯
是日餐湯:西蘭花忌廉湯(唔記得佢話係西蘭花定椰菜花,個湯白色,應該係椰菜花吧?)btw,feel到佢真係用機打磨過的,綿得嚟又有一些質感,不是一般糊粉狀求其整的忌廉湯有誠意嘅,而且最重要是佢夠熱,(你知啦如果飲到唔凍唔熱嘅忌廉湯真係好攞命),呢個湯係ok嘅,不過呢,個湯匙就……超級細,不停咁筆呀筆……筆好耐都未飲得完……或者厨師想我們慢慢品嚐,唔好好似美國人飲可樂咁飲得太快而忽略了湯的滋味吧要慢活要relax

其間見到隔籬枱OL食緊的沙拉,賣相都幾靚吓㗎,一點都不欺場喎,好想影低㗎,但不好意思影人地啦,或者下次再試吧

主菜,香煎紅魚柳配海鮮汁(我們都薯蓉改轉白飯)

原本餐牌紅魚是跟薯蓉的,我地怕薯蓉易“膩漏“,所以改了配白飯,魚個皮煎得幾香,而且份量啱啱好,魚肉……過得去啦,個汁味道就不錯(雖然少了一點),配菜就略為少了一點喇,(無論視覺上或胃口上),配菜如果多返少少,或者將紅蘿蔔粒,改用迷你原條BB甘筍仔,會靚d又美味d吧(你知啦,OL多數喜歡食sidedish啲蔬菜嘛)

(留意:餐牌上主菜所配的薯蓉,只可以改白飯,不設改意粉的,如果想食意粉的朋友,就要另選lunch set餐牌上的各式主菜配意粉,例如今日咁就有:紅酒牛尾配意粉,紫蘇蕃茄大蜆意粉……可選,因為主厨對食物的配搭都有講究的,例如他覺得魚配薯蓉及白飯的食味是比配意粉好,這些都是厨師的心思嚟)

餐飲就較多選擇,除了咖啡/茶/檸檬茶水,還有橙汁/萍果汁等可選(果汁雖是現成產品,但有果汁揀都幾好吖)

我們點了萍果汁及熱咖啡,果汁都算甜濃,但都好大杯
而咖啡味道就一般la,有待改善吧,加油

整體感覺都幾舒服嘅,地方闊落,枱同枱之間有個合理距離,傾偈不用跟左右食客哎破喉嚨鬥大聲,
(這也是其中一個令人感到relax的原因)中環嚟講,這個餐廳set lunch價錢都算合理啦,OL們一定會喜歡呢度,我一定會同其他朋友再嚟過囉

其他晚餐餐牌參考

Ratings