2007-05-07
近來真係忙到甩轆,無論係公事定係私事都忙得不可開交。冇時間整個人平靜下來,去偷吓浮生。是日實在感覺個人就嚟要爆炸一樣,所以我決定暫時放低所有嘢,同阿K去中環茗茶。講到去中環茗茶,大家不外乎會諗到「陸羽茶室」,所以我地就做一次「陸羽人」。 「陸羽茶室」可以話係新裝修、舊食品,如圖中所示,點心紙嘅設計都幾懷舊,可惜價錢一啲都唔懷舊喇,剩係茶錢都成十六蚊位。唔緊要啦,好食嘅話就可以值回票價。我地同埋兩個朋友,嗌咗幾款點心,包括糯米雞、叉燒飽、豬膶燒賣、蝦餃、焗排骨飯等。糯米雞係好似細細個食嗰啲咁大隻,裡面餡料幾足,呢種糯米雞好耐都未食過。至於燒賣嘅肉係用新鮮嘅豬肉製成,一啲雪藏味都冇。焗排骨飯嘅飯就稍為濕咗啲,不過成個飯焗得好香,味道亦不錯。不過嚟得「陸羽」,最重要都係佢嘅茶,不竟要成十六蚊一個茶位架! 可惜嘅係,茶不是十分與眾不同,香係香了,但係呢種水準嘅茶唔係咁難响其他茶樓飲到。食物味道雖然唔錯,但如果考慮埋價錢嘅話,我覺得唔係咁值喇。四個人食咗三百六十蚊,都幾貴,冇法了,中環舖租咁高,唔收番咁上下點圍到皮!高大嘅朋友仲有一樣嘢要注意,就係卡位嘅樓底唔高,如果你好似李克勤那隻歌「我沒
可惜嘅係,茶不是十分與眾不同,香係香了,但係呢種水準嘅茶唔係咁難响其他茶樓飲到。食物味道雖然唔錯,但如果考慮埋價錢嘅話,我覺得唔係咁值喇。四個人食咗三百六十蚊,都幾貴,冇法了,中環舖租咁高,唔收番咁上下點圍到皮!高大嘅朋友仲有一樣嘢要注意,就係卡位嘅樓底唔高,如果你好似李克勤那隻歌「我沒有六呎高」嘅話問題不大,身高過六呎嘅就要留意一吓了。