2008-04-06 122 views
同女友去沙田行街,行到累累地咪去食晚飯啦,諗住之前係銅鑼灣個間小巴黎既食物都叫可以放得入口,所以入左去食啦,我食野都好簡單的,服務唔太差,只要衛生乾淨同埋d 野好食就可以了。入到去都幾擠迫,又要撘枱。咁樣都已經算啦,仲要這間店真的沒有衛生可言,我見住個阿姐將係枱既垃圾掃哂落地,一望個地下都幾多紙巾。我見對面個食客係進食中途可以有d 小動物飛下飛下咁,仲要降落左係d食物上面,同一間係商場入面既大排檔係冇分別的。咁就叫左一碟炒粉同埋一碟菜食啦….(雜錦炒金邊粉$45)同埋(馬拉盞炒通菜$28),上枱時見到個炒金邊粉賣相已經唔係很好,開頭以為係乾乾地個隻炒金邊粉,點知佢係又濕又油、仲要有個好似漿糊咁既獻汁係度。一開始食少少有漿糊既金邊粉先,一食落口、真係唔知可以點形容,以為自己冇左味覺。心想有個獻汁、點都會有一些調味啦。點知一入口、點解可以完全冇味既。真係想請教下佢點樣整。再食d餸既時候,又係乜味道都冇,而且d餸都好少下,d餸只係得兩隻蝦,一件魷魚,三件豬肚,幾粒肉碎,同埋一d蛋碎,全部都可以係好淡味至冇乜味之間。成碟金邊粉要加d魚露調下味先可以放入口。唯一叫都好d既係佢隻蝦叫做入得下口,唔
入到去都幾擠迫,又要撘枱。咁樣都已經算啦,仲要這間店真的沒有衛生可言,我見住個阿姐將係枱既垃圾掃哂落地,一望個地下都幾多紙巾。我見對面個食客係進食中途可以有d 小動物飛下飛下咁,仲要降落左係d食物上面,同一間係商場入面既大排檔係冇分別的。咁就叫左一碟炒粉同埋一碟菜食啦….(雜錦炒金邊粉$45)同埋(馬拉盞炒通菜$28),上枱時見到個炒金邊粉賣相已經唔係很好,開頭以為係乾乾地個隻炒金邊粉,點知佢係又濕又油、仲要有個好似漿糊咁既獻汁係度。一開始食少少有漿糊既金邊粉先,一食落口、真係唔知可以點形容,以為自己冇左味覺。心想有個獻汁、點都會有一些調味啦。點知一入口、點解可以完全冇味既。真係想請教下佢點樣整。再食d餸既時候,又係乜味道都冇,而且d餸都好少下,d餸只係得兩隻蝦,一件魷魚,三件豬肚,幾粒肉碎,同埋一d蛋碎,全部都可以係好淡味至冇乜味之間。成碟金邊粉要加d魚露調下味先可以放入口。唯一叫都好d既係佢隻蝦叫做入得下口,唔會又霉又林。到食個炒通菜既時候,個賣相就黑黑地和太多油,d油係咪唔使錢呢,佢d油多到炒多碟通菜都仲可以。個通菜應該係炒過左時候,食落去有少許霉霉地。炒通菜終於有返d味,唔通我d味覺返左黎??終於有返d味道啦。對住碟咁油既菜同金邊粉,真係食食下食到想作嘔。如果大家想試下一生人最難食既野,可以黎呢間度試一試,包你有意外收穫!!