2019-09-25
一年前食過呢間Amitie Kitchen,呢晚打算食多次,一搵之下先見到原來佢已經由亞士厘道嘅位置搬咗去厚福街H8 9樓,質素無減,仲方便咗添🥰店員服務態度抵讚!👍叫咗一個dinner set 再加啲散嗌。Amitie Dinner Set Menu - 包沙律、餐包、餐湯、主菜、飲品。#1 - Spinach salad with smoked salmon, lemon-capers vinaigrette煙三文魚菠菜仔沙律伴檸檬水瓜豆油醋汁本身自己鍾意食爽口啲嘅沙律菜,但估唔到菠菜仔做沙律都同樣好食喎🥗伴油醋汁,酸酸哋,好開胃。#1 - 餐包餐包有多款,熱辣辣,跟上牛油及果醬。雖然我哋只係嗌咗一個晚餐,但佢哋都俾咗二人分量嘅餐包😝#2 - Chef’s daily soup 廚師是日餐湯Tomato cream soup 蕃茄忌廉湯質地好滑,蕃茄味幾重👍#3 - Saikyo miso marinated halibut fillet with pickled daikon ($258)西京燒比目魚柳 配 日式醃蘿蔔自從食過一次銀鱈魚西京燒之後,就愛上咗呢種料理。Amitie
叫咗一個dinner set 再加啲散嗌。
煙三文魚菠菜仔沙律伴檸檬水瓜豆油醋汁
伴油醋汁,酸酸哋,好開胃。
餐包有多款,熱辣辣,跟上牛油及果醬。
雖然我哋只係嗌咗一個晚餐,但佢哋都俾咗二人分量嘅餐包😝
Tomato cream soup 蕃茄忌廉湯
質地好滑,蕃茄味幾重👍
西京燒比目魚柳配日式醃蘿蔔
西京燒比目魚柳 配 日式醃蘿蔔
自從食過一次銀鱈魚西京燒之後,就愛上咗呢種料理。
Amitie Kitchen都有西京燒,不過魚類嘅選材就用咗比目魚柳。
比目魚同銀鱈魚一樣,魚油較多,非常適合整西京燒。
味道咸中帶甜,魚質滑溜,油分剛好👅
差咁個沙律醬就perfect池喇!
#4 - 最後飲品整咗杯熱檸茶,消下滯😋
另外散嗌咗個小食同主菜:
芝士焗松葉蟹膏大啡菇
大啡菇就咁食已經超好食,呢個仲要用松葉蟹膏同芝士焗,更添風味。
非常足料,非常惹味,唔錯!
BBQ蜜糖醬燒美國豬仔骨配脆炸蕃薯條
張相影得差,唔好意思🥺
Pork ribs好巨型😳,兩個人分享都十分足夠。
BBQ蜜糖醬搽滿喺表面,酸酸甜甜好惹味☺️
肉質唔算特別腍,但都唔難切開,充滿肉汁,一啲都唔乾。
另外蕃薯條都好鍾意!!仲伴上肉桂沙律醬,幾特別😍
Menu: