2019-02-25
本身上星期先食完放題,打算短時間內唔會再食,點知咁岩朋友即興話要食,咁我當然係捨命陪君子啦。佢今次揀左一間我收藏左好耐既放題店,由於我地早收工,於7:30前交枱,可享85折優惠。刺身刺身款式唔少,不過我地兩個妹仔肚,無試哂咁多款,只係點左三文魚、池魚王、赤海蝦、甜蝦、帶子、希靈魚、飽片、櫻花魷魚,每款都唔錯,重點係厚切,更有口感,入口更鮮味。手卷朋友好湊米氣,所以一定要食飯落肚,點左個海膽手卷。呢個手卷整到好迷你,一啖可以食哂佢,唔駛怕好多飯好易飽,不過朋友表示好腥。壽司朋友除左點手卷外,另外仲有三文魚腩、帆立貝、鹽燒三文魚、香蒜牛油燒大蝦壽司。職員步速好快,壽司上枱已經瞓底左…朋友表示味道中規中矩,但唔會再點。天婦羅呢度既天婦羅係我食過咁多間放題店中最少款式,只有四款,當中虎蝦天婦羅真係唔錯,除左熱到辣口之外,粉漿亦唔算好厚,蝦都有少許彈牙。炸物放題店我最中意食芝士年糕,但原來呢度係無提供….芝麻雞翼炸得香脆;炸生蠔有蠔味,但蠔太細粒,顯得好厚粉;炸雲吞、香芋丸都係normal;燒物羊鞍上枱已經好大陣羶味,但入口係可以接受既範圍,而且有肉味,比其實食店只有香草味既羊鞍好味好多,加上肉
刺身
手卷
壽司
天婦羅
炸物
燒物
羊鞍上枱已經好大陣羶味,但入口係可以接受既範圍,而且有肉味,比其實食店只有香草味既羊鞍好味好多,加上肉質亦好好,一定要試!!
鹽燒牛舌唔會燒得好乾,仍有少少汁;蜜糖醬燒雞翼雞皮燒到微脆,但肉質偏鞋偏乾;
翠肉瓜多汁;菠蘿好甜,解膩一流。
主食
一直都認為放題一口牛一定好韌,但呢度既一口牛好淋,完全唔係香口膠!! 炒雜菇雖然油,但好有牛油香;炒花甲只有幾隻有肉,其他得番d殼係度,味道ok無沙。
煮物
雪花牛肉鍋同吉野家個味差唔多;
瑤柱海鮮粥似湯羮,比較重薑味,完全食唔出海鮮味,粥中有一隻蝦同半隻蟹。但隻蟹好腥,腥到我連口水都吐番出黎。
星級每鮮
黃金炒海蝦蛋黃味好香好濃,黃金愛好者必試;蒲燒鰻魚肥美少骨;芝士蒜香焗蝦鹽左d;忌廉藍青口係唯一一樣到離場都無出現既食物。
甜品
除左order紙既Q版心太軟外,外面仲有牛奶公司雪糕同雪條、焦糖燉蛋、cheese cake、mousse cake、布甸等,當中心太軟係最好味,熱食仲可以見到流心餡,而其他cake/布甸/燉蛋口感同味道都比較怪。
食早段除左有早鳥優惠外,食物上枱速度快、又夠熱、職員收碟收order紙又快、又會主動換碟、個場又無咁嘈,整體服務質素同水平都提高左,用餐感都舒服d。我地7:30離開果陣,門口已經大排長龍,所以如果7:30後入座既話,最好訂定位。