Hiring
$60-$75
Hourly (Negotiable)
2022-11-23 90 views
日本過江龍天丼🇯🇵|即叫即炸天婦羅🤤|長過手掌嘅天婦羅穴子🤩|金子半之助「就似這一區,曾經稱得上美滿甲天下」閒來無事,相約友人係灣仔睇show前搵嘢食,咁啱經過利東街(囍帖街),發現進駐多好多唔同特色嘅餐廳,最後都係比較鐘意揀日式食物,所以就揀咗依間日式天婦羅丼,金子半之助以前係東京都有幫襯過,曾經嘅招牌天婦羅山非常打卡吸晴,特色用麻油嚟炸天婦羅,所以最有印像係佢天婦羅嘅麻油香氣。利東街依間分店用上木系設計,以日式居酒居裝修作招徠,平日夜晚6點半左右等候咗10分鐘左右就安排入座。-江户前天丼 4.2/5⭐️單睇餐牌介紹已經比依個份量豐富嘅江戶前天丼吸引住,由於坐係吧枱前,落單後見到師傅即叫即炸天羅婦同時聞到麻油嘅香氣,更加期待新鮮即炸嘅天婦羅丼。等左15分鐘左右,一碗好澎湃嘅天婦羅送上我面前,天婦羅穴子非常吸晴,有成30CM長,仲長過手掌。仲有天婦蝦炸蝦2隻,小柱魷魚天婦羅餅,炸流心溫泉蛋同炸海苔塞滿哂成個碗,飯底本身已經淋上天婦羅汁,就咁食都已經好好味,店員介紹可以連同炸流心溫泉蛋漿一齊享用,令到飯底更加濕潤可口,增添唔同食法。另一樣我比較鐘意嘅就係小柱天婦羅餅,入口煙韌,啖啖貝柱入
日本過江龍天丼🇯🇵|
即叫即炸天婦羅🤤|
長過手掌嘅天婦羅穴子🤩|

金子半之助

「就似這一區,曾經稱得上美滿甲天下」

-江户前天丼 4.2/5⭐️

等左15分鐘左右,一碗好澎湃嘅天婦羅送上我面前,天婦羅穴子非常吸晴,有成30CM長,仲長過手掌。仲有天婦蝦炸蝦2隻,小柱魷魚天婦羅餅,炸流心溫泉蛋同炸海苔塞滿哂成個碗,飯底本身已經淋上天婦羅汁,就咁食都已經好好味,店員介紹可以連同炸流心溫泉蛋漿一齊享用,令到飯底更加濕潤可口,增添唔同食法。另一樣我比較鐘意嘅就係小柱天婦羅餅,入口煙韌,啖啖貝柱入口非常滿足。天婦羅炸蝦正常水準發揮。
重頭戲當然係30CM長嘅穴子,師傅係天婦羅穴子上加上柚子解膩,入口啖啖肉嘅穴子都唔會覺得非常油膩,穴子外脆內嫩,配埋天婦羅汁更加滋味,再飲返杯啤酒冰涼一下口腔,完美作結。

總結:餐廳主打天婦羅丼,定價吸引,份量豐富又吸睛,細心加分位係會係穴子上加上柚子中和返天婦羅嘅油膩感,侍應亦都會為客人介紹食法,鐘意食日本嘢嘅朋友唔好錯過。

====
金子半之助 (灣仔)
📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
====