2024-08-05
如果要去沙田石門食飯的話第一間會諗到想食嘅餐廳必定是蜂窩雞煲。坦白講餐廳地點一點也不顯眼,就在2樓的角落。但係從每天人頭湧湧的食客坐滿了餐廳的座位,可見這餐廳是絕對的實力派。餐廳招牌菜係唔麻辣雞煲,唔使我試大家都知道一定好食。 今次我想試吓一些不同的菜式就是椰子雞煲。一上枱果然有驚喜,而且誠意十足。椰子雞煲係完整嘅一個新鮮椰子自己親手倒入去湯鍋之中,更用上黃油雞。未煮熟都知道一定好食。僅僅未滾之前去前邊自助調味料是必要指定動作,你睇吓乾淨企理值得我們滿分。食椰子雞的正確食法,是在開始食之前先飲湯。因為開始火鍋之後就會夾雜咗很多不同的肉料。而失去咗椰子同雞清純齒頰留香的清香味道。所以食火鍋之前先飲湯。椰子雞同埋魚皮餃,絕對係絕配。肥牛更加是火鍋的指定動作,肥瘦適中雪花肥牛就此配送。生蠔又肥又大隻, 新鮮好味,仲要非常大眾化的價錢。你話呢啲實力派餐廳真係好難搵㗎。響鈴食得多呢一個芝士響鈴真係正到冇人有。薄薄的一塊芝士,配襯脆卜卜的響鈴。效果令人出奇異表的味道精彩絕倫。一個字夾!驚喜一浪接一浪食到最後仲有驚喜。脆卜卜魚皮食得多好多潮州舖頭都有得食,但好似銀紙直板的脆卜卜魚皮,真係第一次見。將
食椰子雞的正確食法,是在開始食之前先飲湯。
所以食火鍋之前先飲湯。
椰子雞同埋魚皮餃,絕對係絕配。
肥牛更加是火鍋的指定動作,肥瘦適中雪花肥牛就此配送。
響鈴食得多呢一個芝士響鈴真係正到冇人有。
驚喜一浪接一浪食到最後仲有驚喜。
將直板魚皮浸一半落去熱湯,再攞起的瞬間聽到啪啪啪啦的響聲,係新鮮脆卜卜的魚皮才會有的聲音。