2017-02-20 4195 views
適逢媽媽生日,想搵一間好既酒店食餐舒服既dinner ,又唔想去好多人好似要「搶」食既地方,所以揀左The Peninsula Hong Kong 既Verandah. 雖然我好鍾意係buffet食生蠔,但今次想「食環境」,所以雖然冇生蠔但決定照去馬聞名不如見面,原因係久仰其大名,得悉其古典英式氣派既設計,而入面的確環境好靚好舒服,亦都冇人來人往既喧嘩,氣氛值滿分事關我最唔鍾意同人逼,寧願比貴少少都唔想好似食到同隔離搭台咁。黎之前我已經大概知道有咩食物,雖然款式唔算多,但每款都好精緻。首先我就去食冷盤,刺身種類足夠,有象拔蚌,三文魚,吞拿魚,北寄貝,甜蝦,凍熟帶子,凍熟蝦。比較欣賞象拔蚌,爽口鮮甜,其他刺身質素亦不俗。長腳蟹及蟹箝全部都去殼,好貼心既服務,果然係香港最出名既五星級酒店。壽司方面我食左左口魚,長腳蟹棒同蟹子壽司,長腳蟹壽司係用長腳壽拆肉再加蟹膏而成,非一般蟹柳可比擬另外佢最出名既磯燒汁煮鮑魚,個汁真係配得好好,而且鮑魚鮮甜爽口,我忍唔住食左三隻至於青口同角螺就一般。另外龍蝦沙津配上既芒果肉同牛油果醬,口感清新,可以一試係五星級酒店又點可以食少左佢既牛肉呢。佢既Americ

至於青口同角螺就一般。另外
龍蝦沙津配上既芒果肉同牛油果醬,口感清新,可以一試
係五星級酒店又點可以食少左佢既牛肉呢。佢既American prime rib 熟度剛剛好,本人最驚就係食到普通buffet 既「硬牛扒」。只需要少少燒汁就食到佢既牛味,牛扒味道唔算太濃但口感有些少彈性,冇錯係彈性,好特別,幾好食
另外個mini burger 亦都唔錯,漢堡牛肉味濃,配上半熔芝士同微焗麵豬
本人食buffet 最鍾意試哂唔同種類既cheese(但我唔會夾餅乾),不過佢既blue cheese同水牛芝士就四個字,平平無奇
至於個法包都係一般質素
食完肉類,當然有食d 熟食,佢有焗扇貝,龍蝦蒸蛋等等,因為not my favourite 所以就以下省略
不過另一主角,鵝肝多士就必定要著墨於此。鵝肝香而不膩,配上鬆化既餅乾,的確係perfect match
不過每人只限一件,我就食埋女朋友唔識果件
另外佢既菜湯都唔錯,而且有淡淡既蘑菇香,食到咁上下飲番碗湯,有小清新既感覺
之後到甜品,全部都係女朋友拎既,我就冇食過,但佢既feedback 都唔錯,順帶一提呢到有好多款式既精緻甜品,值得一讚
我就食左半島自製既朱古力雪糕同士多啤梨,熱情果雪芭,朱古力香濃同細滑,雪芭則有新鮮果味,兩樣都好好味,但冇影相,sorry
另外因為媽媽生日,所以酒店方面安排左個梳乎厘比我地,即叫即製,好滑好味!
最後歎番杯coffee,苦澀及酸度適中,而且好香,畫上一個完滿既句號
總結黎講,半島酒店既Verandah 可能冇你想要既海鮮大餐,亦都冇你想要既百變款式,但佢每一樣食物都好精緻,整得一絲不苟,而且服務滿分。如果你想食海鮮刺身大餐食到漲住走,呢到未必岩你,但如果想享受傳統英式典雅既環境格局,同埋最頂級既酒店服務,呢到會係你既首選。

2017-02-19
$900 (Dinner)
Celebration
Birthday