2021-03-27
話說我同朋友入到大澳已經係lunch time,搭車又搭船嘅我地餓到暴龍級別,所以一見到間海鮮酒家就入左去。點知⋯⋯🙈👉🏻蝦醬炒飯無蝦醬味,失敗🙅🏻♀️係炒得乾身嘅,但係完全食唔到蝦醬味,味道係揚州炒飯咁。入到大澳,我對蝦醬係充滿期待㗎嘛,你唔好欺騙我啦好無?👉🏻蒜蓉通菜炒鮮魷,魷魚唔彈牙,失敗🙅🏻♀️又係唔夠味,蒜蓉得個幾粒仔😒通菜就炒得中規中矩嘅。魷魚出事喇!咬落去係淋bat bat,毫無彈性,點解會咁㗎?真係好失望☹️👉🏻炸墨魚餅配海蜇,配搭有d怪,但係呢碟係合格嘅。墨魚餅算足料無溝太多粉,炸得金黃乾身。不過佢跟個咖喱醬就真係唔識欣賞,就咁食仲好食。墨魚餅下面墊左d海蜇,平時食海蜇係凍㗎嘛,今次就熱食,嗯⋯都係唔識欣賞😣不過之後行過其他海鮮酒家都見到呢味餸,我估係大澳興咁食🧐成餐飯三碟嘢夾埋茶錢$270,係旅遊區來講係唔貴,但係咁嘅食物質素就唔抵囉🤷🏻♀️如果weekend有朋友打算入大澳玩,希望你地以我為鑑,唔好去呢間餐廳喇
👉🏻蝦醬炒飯無蝦醬味,失敗🙅🏻♀️
👉🏻蒜蓉通菜炒鮮魷,魷魚唔彈牙,失敗🙅🏻♀️