有時候,一個朋友的限時動態,就足以喚醒你深埋心底的味覺記憶。某天滑手機見到朋友打卡一蘭,瞬間被拉回十年前的味道——我最後一次吃一蘭,竟然已經是一整個 decade 前的事了。這次我照舊自選口味:•湯底濃郁•麵質偏硬•要蔥•蒜頭適中•辣度:不辣(但配辣粉慢慢加)一入口,濃濃豚骨湯 滑入喉嚨,帶點蒜香甜味,鹹香中有層次,加上辣粉後更添辛香刺激,真係飲完仲想再飲。細麵依舊彈牙,一口接一口停唔到,叉燒雖然好似薄咗少少,但味道依然熟悉,毫無違和。吃完麵,最滿足係追加一碗白飯,把湯底精華一啖一啖吸晒落珍珠米,比湯麵更有餘韻。記得當年銅鑼灣開業,24小時營業嘅一蘭成為深夜食堂代表,門口總是大排長龍。而家抬頭望住牆上「11週年」的牌匾,忽然覺得——時間過得好快,但味道,仍然叫人安心。不過呢個價,自修室自助式始終貴,百幾蚊拉麵都幾多選擇,競爭好大啊

這次我照舊自選口味:
•湯底濃郁
•麵質偏硬
•要蔥
•蒜頭適中
•辣度:不辣(但配辣粉慢慢加)