2023-02-28
估唔到科學園新開嘅餐廳越來越多,連十和田都係度開分店,正正開係club one 對面,我相信好多人去過嗰邊飲婚宴,地點易認方便。十和田舖頭嘅門面非常大,而且感覺好整潔,餐廳入邊嘅位置數量適宜,佢有好大嘅玻璃窗,望出去就係池景,日頭嘅景觀十分不錯。當日叫咗唔同嘅嘢食試吓新店嘅手勢,首先頭盤係麻醬蕃茄沙律,蕃茄好新鮮,而且係想用比較大嘅蕃茄,連麻醬一齊食感覺好開胃。跟住係蟹柳手卷同三文魚手卷,壽司飯係用咗醬油,材料新鮮,紫菜好脆,店員亦都好貼心地提醒我哋要食咗先,怕紫菜會變軟。小食方面,叫咗炸雞件同茶碗蒸,炸雞件表層炸粉一啲都唔厚,而且食落好新鮮,果然即叫即炸,調味適中,香脆可口,而茶碗蒸就係叫俾小朋友食,佢用魚高湯去蒸蛋,入口好滑。主食方面,叫咗火炙壽司拼盤,三色丼。火炙壽司拼盤都好出色,火炙部份入口即溶,而且每一件壽司飯都唔會太大件,正好可以令到眼闊肚窄嘅我試多啲嘢食。另外,好出名嘅三色丼,我嘅最愛係海膽款,佢嘅海膽新鮮,配上醬油飯一啖放落口,好有滿足感!另外既蟹肉丼,每一啖都好多蟹肉,連埋蟹膏食好似食緊一隻新鮮嘅松葉蟹咁,而吞拿魚蓉都唔錯,食完呢個三色丼已經覺得好滿足!最後味噌牛肉飯
最後味噌牛肉飯同鰻魚飯,兩款都好juicy,牛肉飯配上蔬菜一齊炒,特別惹味,但係一啲都唔會過鹹,而鰻魚飯既醬汁都令到食飯嘅胃口大開,唯一美中不足嘅係佢有細小嘅魚骨,小朋友未必可以咬到,不過整體嚟講都係好好味。
如果你哋都會去科學園玩,可以試吓呢間餐廳,的確不錯👏🏼👏🏼👏🏼