2023-04-30
呢排又揾到一間特色火鍋店♨️今次呢間係北角嘅滾得囍宮廷火鍋小炒,成間餐廳真係好有宮廷特色,好多打卡位,影相都好靚💯餐廳概念源於滿清宮日常,佢嘅餐具同火鍋爐具都係特別用上青花瓷器,充滿古典優雅的感覺😍一開始坐低就有啲小食,包括酸菜、炸蠶豆、芥末雲耳同、酒糟花生同醃蘿蔔,食完好開胃🤩🔻🔹康熙花膠雞湯鍋 $298佢有好多款唔同嘅特色火鍋,包括招牌花膠雞湯火鍋、卜卜蜆鍋、日本佐賀A4黑毛和牛火鍋等。呢個花膠雞鍋係招牌湯底,所以一定要試試佢!一開始店員會比左成大塊花膠比我地打卡先,之後先幫我地剪開一塊塊,花膠同雞嘅份量真係好多!店員叫我地先試下個湯底,之後先再放啲雞落去,湯底勁濃郁勁補,飲完成個身暖曬!🔻🔸貴妃出浴手切本地牛肉 $288呢個賣相好靚又好特別,食之前先將啲手切牛肉浸落隔離嘅北海道3.6牛奶之後再拎去烚,可以令肉質更嫩,仲有少少奶香味🔻🔹手打黃金流心鮮蝦丸 (4粒)$108呢個鮮蝦丸又大粒又好食,一咬落去真係流心嘅!勁正🔻🔸黃金雙併 $88魚皮餃同響鈴都沾滿左鹹蛋黃,好邪惡好好食!🔻🔹滾得囍五色蔬菜拼盤 $78砌得好靚好豐富,有紫淮山、冬瓜、蕃茄、蓮藕及薯仔,夠曬健康🔻🔸竹蔗茅根打邊爐
🔹康熙花膠雞湯鍋 $298
🔸貴妃出浴手切本地牛肉 $288
🔹手打黃金流心鮮蝦丸 (4粒)$108
呢個鮮蝦丸又大粒又好食,一咬落去真係流心嘅!勁正
🔸黃金雙併 $88
魚皮餃同響鈴都沾滿左鹹蛋黃,好邪惡好好食!
🔹滾得囍五色蔬菜拼盤 $78
砌得好靚好豐富,有紫淮山、冬瓜、蕃茄、蓮藕及薯仔,夠曬健康
🔸竹蔗茅根
打邊爐緊係要叫番啲涼茶滋潤下冇咁熱氣,甜度適中,味道清甜